Bästa julfilmerna – en topp 30-lista

Här är vår topp 30-lista över vad vi tycker är de bästa julfilmerna att se 2022, men såklart även andra jular. Lite tidlösa filmer helt enkelt.

I urvalet av filmerna kan du hitta självklara julfilmer som den romantiska komedin ”Love Actually”, men även kanske mer otippade filmer som ”August Rush”, om den nu verkligen räknas som julfilm? För dig som inte gillar det sockersöta väljer vi Long Kiss Goodnight eller The Lodge. För dig som inte vill se snö föreslår vi Holiday in the Wild. För dig som föredrar att skratta framför att gråta är Bad Moms 2 ett juligt alternativ. Vi började denna lista som en topp tio-lista över de bästa julfilmerna, men nu har vi utökat till 30 filmer! Vi får se hur många härliga filmer vi landar på till slut.

1. LOVE ACTUALLY 

Brittisk romantisk julkomedi från 2003.

Julfaktor ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ –

Love actually - en julkomedi
Love Actually – en romantisk julkomedi

Denna film utspelar sig huvudsakligen i London under fem veckor innan jul. Vi får följa flera till synes separata historier som så småningom vävs samman alltmer. Temat är, som titeln indikerar, kärlek och julkänslan och är på topp. Extra poäng i denna julfilm för musiken.    

I rollerna ser vi bland annat Hugh Grant, Liam Neeson, Emma Thompson, Keira Knightley. Colin Firth, Laura Linney och Alan Rickman. 

Finns på Google Play, Viaplay och SF Anytime.

2. THE HOLIDAY

Amerikansk romantisk komedi från 2006. 

Julfaktor ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ –

The holiday - en romantisk julkomedi
The Holiday – en underbar julkomedi att se alla jular

Vi får här välja en engelsk och en amerikansk kvinna som byter hem, och till viss del liv, med varandra över julhelgen för att komma bort från misslyckade relationer. Tursamt nog träffar dom nya kärlekar. Lättsmält och söt. Precis som man vill ha till jul. 

I rollerna ser vi bland annat Kate Winslet, Cameron Diaz, Jude Law och Jack Black. 

Finns på Viaplay.

3. VÄLKOMMEN TILL FAMILJEN

Amerikansk dramakomedi från 2005. Originaltitel: The Family Stone.

Julfaktor ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ –

The family stone - en av de bästa julfilmerna 2019
The Family Stone – en av de bästa julfilmerna att se 2020

Filmen utspelar sig över julhelgen hemma hos familjen Stone. Den ena sonens konservativa flickvän har problem att passa in i den bohemiska familjen. Så småningom anländer flickvännens syster och relationerna ställs på ända. En till synes banal historia som dock är välspelad och går rakt in i hjärtat. 

I rollerna i denna julfilm ser vi bland annat Sarah Jessica Parker, Claire Danes, Luke Wilson, Rachel McAdams och Diane Keaton. 

Finns på SF Anytime och Google Play.

   


4. MEDAN DU SOV

Amerikansk romantisk komedi från 1995. Originaltitel: While you were sleeping.

Julfaktor ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ –

Medan du sov - en film i juletid
Medan du sov – en film att se i juletid

Filmen utspelar sig i ett snöigt Chicago i juletid. Vi får följa den ensamma spärrvakten Lucy som i hemlighet dagdrömmer om en man som varje morgon pendlar från hennes tunnelbanestation. När mannen råkar ut för en olycka och hamnar i koma tror hans familj att Lucy, som räddat mannens liv, är hans flickvän. Men kanske är mannens bror mer intressant.

I rollerna ser vi Sandra Bullock och Bill Pullman.

Finns på Google Play och SF Anytime.

5. ÄNGEL I NEW YORK

Amerikanskt juldrama från 2004. Originaltitel: Noel.

Julfaktor ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ –

Noel - ängel i New York - en film
Filmen Noel – Ängel i New York

Under en hektisk julhelg i New York möts fem olika människor av en slump. Deras ensamma, sörjande, vilsna karaktärer finner oväntad lycka då deras historier vävs samman i jakten på kärlek.

I rollerna ser vi bland annat Susan Sarandon, Penelope Cruz, Robin Williams, Alan Arkin och Paul Walker.  

Finns på Viaplay.

6. JAG KOMMER HEM IGEN TILL JUL

Svenskt drama från 2019.

Julfaktor ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ –

Jag kommer hem igen till jul

Världsstjärnan Simon kommer hem till Sverige för att fira jul. I det lilla samhället där han växte upp arrangerar hans bror Anders den årliga julkonserten och Simon har övertalats att vara med. Anders, som alltid levt i skuggan av sin bror, är inte helt nöjd med detta. Simon däremot tar lätt på det hela, tills gamla minnen väcks till liv och han konfronteras med begravda familjehemligheter.

I rollerna ser vi Peter Jöback och Johannes Kuhnke.

Finns på Google Play, Viaplay och SF Anytime.

7. OM ÖDET FÅR BESTÄMMA

Amerikansk romantisk julkomedi från 2001. Originaltitel: Serendipity.

Serendipity - om öder får bestämma
Mer fantastisk julfilm från New York

Jonathan och Sara möts i New York under julruschen när de vill köpa samma par handskar på Bloomingdale’s. Ingen av dom är singlar men de väljer ändå att spendera kvällen tillsammans. De strosar runt på Manhattan tills kvällen går mot sin ände. Då tas ett beslut att låta ödet bestämma om de är menade att ses igen. 

I rollerna ser vi Kate Beckinsale och John Cusack. 

Finns på Google Play och SF Anytime.

8. LAST CHRISTMAS

Brittisk romantisk dramakomedi från 2019.

Julfaktor ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ –

Last Christmas från 2019

Kate jobbar som nisse i London i en året runt-öppen julaffär. Hon har inget flyt i livet och fattar gång på gång dåliga beslut. När den mystiske Tom dyker upp i Kates liv verkar han för bra för att vara sann. Han utmanar hennes cyniska världssyn och genomskådar många av hennes känslomässiga barriärer. Kanske måste man ibland bara lyssna till sitt hjärta och låta saker hända.

I rollerna ser vi Emilia Clarke, Henry Golding och Emma Thompson.

Finns på Google Play, SF Anytime och Viaplay.

 

9. THE NOEL DIARY

Amerikansk romantisk komedi från 2022.

The Noel Diary

När den populäre romanförfattaren Jake Turner reser hem till jul för att rensa i sitt barndomshem upptäcker han en dagbok med information om hans förflutna. I samma veva träffar han en kvinna som söker sin biologiska mor. Kan dagboken även ge information om det hon söker? Tillsammans ger de sig ut på en resa i jakt på svar.

I huvudrollerna ser vi Justin Hartley och Barrett Doss.

Kommer på Netflix 24 november 2022.

10. LOVE THE COOPERS

Amerikansk komedi från 2015.

Julfaktor ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ –

Hjärtevärmande komedi

Julen står för dörren och fyra generationer av familjen Cooper ska samlas för det årliga julfirandet hos Charlotte och Sam. Så dyker några oväntade besökare upp och man ställs inför flera oförberedda situationer som inte bara vänder upp och ned på julaftonskvällen utan även får familjen att återupptäcka de starka familjebanden och att hitta den rätta julkänslan.

I rollerna ser vi Diane Keeton, Steve Martin, Olivia Wilde, Marisa Tomei, John Goodman och Amanda Seyfried.

Finns på SF Anytime.

11. UN CONTE DE NOEL

Franskt juldrama från 2008. Svensk titel: En julberättelse. Engelsk titel: A Christmas Tale

UN CONTE DE NOEL (En julberättelse)
En film och julberättelse

En kaotisk familjesammankomst i juletid med en bakgrund av att modern Junon behöver en benmärgstransplantation från en familjemedlem.

I rollerna i denna fantastiska julfilm ser vi bland annat Catherine Deneuve.

12. LONG KISS GOODNIGHT

Amerikansk action-thriller från 1996 i regi av Renny Harlin.

Long Kiss Goodnight
Ingen sockersöt julfilm

Samantha är en till synes vanlig hemmafru. Åtta år tidigare drabbades hon av en total minnesförlust och hennes tidigare liv är därför okänt för henne och hennes familj. Plötsligt dyker någon upp och försöker döda henne. Efter att enkelt ha oskadliggjort denne man inser Samantha att hon inte är så ordinär som det verkar. Hon börjar, med hjälp av den f d polisen Mitch, att rota i sitt förflutna. Ingen sockersöt julfilm men en fantastiskt bra actionfilm som utspelar sig under juletid.

I rollerna ser vi Geena Davis och Samuel L Jackson.

15-årsgräns på bio. Finns på Viaplay och SF Anytime.

13. BLACKBIRD

Amerikanskt drama från 2019.

Blackbird

Filmen är en re-make av den danska filmen Stilla hjärta. Lilly är döende och samlar en sista gång familjen. Tre generationer ska spendera några juldagar tillsammans. Sedan vill Lilly dö innan sjukdomen ALS förvärras än mer. Systrarna Jennifer och Anna har accepterat sin mammas sjukdom men mellan dom finns spänningar. Allteftersom helgen fortskrider kommer gamla konflikter upp till ytan. Trots julgran och julklappar och ett perfekt hus vid en strand är det svårt att känna att det är jul.

I rollerna ser vi Susan Sarandon, Sam Neill och Kate Winslet.

Finns på Viaplay och SF Anytime.

 

14. ALLES IST LIEBE

Tysk romantisk komedi från 2014.

Alles ist Liebe - bästa julfilmen 2019
Alles ist Liebe – en av de bästa julfilmerna

Julen står för dörren och på samma sätt som i Love Actually får vi här följa flera karaktärer som försöker lösa sina olikartade kärleksbekymmer innan julen är slut.

I rollerna ser vi bland annat Heike Makatsch, Fahri Yardim.

15. HAPPIEST SEASON

Amerikansk romantisk komedi från 2020.

Julfaktor ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ –

Happiest Season släpps i november 2020

Att träffa sin flickväns familj för första gången kan vara svårt. Att planera att fria till henne på familjens årliga julmiddag – tills du inser att de inte ens vet att hon är gay – är ännu svårare.

En julkomedi om svårigheten att vara sann mot sig själv men också få sin familjs accepterande samtidigt som man försöker att inte förstöra julen för någon.

I rollerna ser vi Kristen Stewart, Mackenzie Davis, Alison Brie, Aubrey Plaza, Dan Levy, Victor Garber och Mary Steenburgen.

Finns på Viaplay och Sf Anytime.

16. AUGUST RUSH

Amerikansk film från 2007.

August Rush-filmen
August Rush

En magisk kärleksnatt mellan en gitarrist och en cellist i New York resulterar i barnet August. Föräldrarna skiljs från varandra och deras pojke hamnar på barnhem. Men August vet att han kommer att finna dom med hjälp av musikens kraft. Inte traditionellt betraktad som en julfilm men buskapet och alla kalla, snöiga scener ger rätt känsla.

I rollerna ser vi bland annat Keri Russel och Jonathan Rhys Meyers. 

17. JOYEUX NOEL

Fransk film från 2005. Svensk titel: Fiendeland.

Joyeux Noel - en julfilm om krig och fred
En julkrigs/fredsfilm

Det är julafton 1914 och världskriget rasar i Europa. Tyska, franska och skotska trupper håller förtvivlat ställningarna i ett blodigt skyttegravskrig på västfronten. Så inträffar något fullständigt otänkbart. Några soldater, på båda sidor om stridslinjen, lägger ner sina vapen och möter varandra i ingenmanslandet. Fler följer efter och tillsammans firar de en fredlig julafton. Fiender blir vänner och de kan glömma kriget för en stund. Men kriget har inte glömt dom. Snart måste de återgå till hur det var innan. Baserat på en verklig händelse.

I rollerna ser vi bland annat Diane Kruger, Daniel Bruhl och Guillaume Canet.

Finns att köpa hos Discshop.

18. HOLIDAY IN THE WILD

Amerikanskt romantiskt drama från 2019.

Kate firar jul i Zambia

När barnen flytt boet och mannen plötsligt lämnar henne ger sig Manhattanbon Kate iväg på en resa till Afrika på egen hand. Där hittar hon en ny mening med livet då hon kommer i kontakt med ett elefantreservat. Och kanske hittar hon också kärleken i form av piloten Derek Holliston. Hon bestämmer sig för att inte åka hem till jul utan istället stanna även över julhelgen.

I rollerna ser vi bland annat Kristin Davis och Rob Lowe.

Finns på Netflix.

 

19. HOLIDATE

Amerikanskt romantiskt drama från 2020.

Holidate från 2020

För att slippa de eviga frågorna om varför de fortfarande är singlar och inte har träffat någon bestämmer sig Sloane och Jackson för att låtsas vara tillsammans under storhelgerna det kommande året – varandras så kallade “Holidate”. Men som bekant är det inte alltid enkelt att hålla det man har lovat, särskilt om det är att de bara ska låtsas vara intresserade av varandra. Marknadsförs som julfilm men utspelar sig under ett års tid.

I rollerna ser vi bland annat Emma Roberts och Luke Bracey.

Finns på Netflix.

20. BAD MOMS 2

Amerikansk komedi från 2017.

Julkomedin Bad Moms 2

Mammatrion Amy, Carla och Kiki är stressade inför julen. Utmaningen blir än större när deras mammor kommer på besök.

I rollerna ser vi Mila Kunis, Kristen Bell och Kathryn Hahn.

Finns på Netflix och Viaplay.

21. A TASTE OF CHRISTMAS

Amerikansk romantisk julfilm fårn 2017.

A Taste of Christmas

När Emily, en bagare i en mindre stad i Kanada, möter konkurrens från den stilige franske bagaren Gerard som jobbar på stormarknaden tvärs över gatan. När hon så får en handgjord julkalender av en hemlig beundrare, blir stadens invånare besatta av att ta reda på avsändarens identitet.

I rollerna ser vi Laura Bell Bundy och Brendon Zub.

Finns på SF Anytime.

 

22. THE SPIRIT OF CHRISTMAS

Amerikanskt romantiskt drama från 2015.

Kate blir kär i ett spöke lagom till jul.

Julen närmar sig och advokaten Kate Jordan reser till Vermont för att ordna med försäljningen av ett hemsökt värdshus. Vad hon inte räknat med är falla pladask för en snygging som visar sig vara ett spöke.

I rollerna ser vi Jen Lilley och Thomas Beaudoin.

Finns på Viaplay

23. THE LODGE

Amerikansk-brittisk psykologisk skräckfilm från 2019.

Skräckfilm i juletid.

Filmen handlar om författaren Richard Hall som ska skilja sig från sin fru för att gifta sig med en ny kvinna, den psykiskt instabila Laura. Richard och Laura bestämmer sig för att tillbringa julen tillsammans med Richards två barn i en avlägset belägen stuga. När pappan behöver åka iväg på jobb blir barnen insnöade med sin nya styvmamma. I takt med att stämningen i stugan blir alltmer frostig kryper skakande hemligheter från det förflutna fram. Kusliga och skrämmande saker bärjar inträdda och den tänkta julefriden förvandlas alltmer till en mardröm.

I rollerna ser vi Alicia Silverstone, Richard Armitage och Riley Keough.

Finns på Viaplay.

24. OFFICE CHRISTMAS PARTY

Amerikansk julkomedi från 2016.

Julfesten på jobbet går överstyr.

Ibland måste man festa som om ens jobb hängde på det. När vd:n för ett it-företag försöker stänga sin hårt partajande brorsas filial måste brodern och hans andreman Josh mobilisera alla som jobbar på filialen och ordna en episk julfest på jobbet. Festen är avsedd att imponera på en möjlig kund för att landa ett kontrakt som kommer att rädda allas jobb. Julfesten går dock helt överstyr.

I rollerna ser vi Jennifer Aniston, Jaosn Bateman och T.J. Miller.

Finns på SF Anytime och YouTube.

25. BORTA BRA, HEMMA VÄRST

Amerikansk romantisk komedi från 2008.

Brad och Kate firar jul på fyra ställen.

Brad och Kate har i år undvikit att fira jul med sina familjer. Men när årets plan går i kras tvingas de gå på en middag, och snart har de lovat att fira jul med samtliga fyra frånskilda föräldrar.

I rollerna ser vi Reese Whiterspoon och Vince Vaughn.

Finns på Viaplay.

26. A MERRY CHRISTMAS MIRACLE

A Merry Christmas Miracle
Julkomedi med Robin Williams

.Amerikansk komedi från 2014

Boyd vill ge sin son en perfekt jul. Problemet är bara hans egen excentriska familj, däribland fadern Mitch och deras föga kärleksfulla relation. När Boyd anländer inser han att han har glömt sonens julklappar. Han åker för att hämta dem, men kör fast så att Mitch måste hjälpa honom. De tvingas nu konfrontera varandra och inse att ens familj, även en galen sådan, verkligen är värd att älska.

I rollerna ser vi bland annat Robin Williams, Joel Mchale och Lauren Graham.

Finns på SF Anytime.

27. FATHER CHRISTMAS IS BACK

Father Christmas Is Back.
Brittisk julkomedi med svart humor.

Brittisk komedi från 2021

Fyra systrar som ligger i luven på varandra får en chock när deras far, som försvann för många år sedan, plötsligt dyker upp till julfirandet på familjegodset.

I rollerna ser vi Elizabeth Hurley, John Cleese och Kelsey Grammer.

Finns på Netflix.

28. DASHING IN DECEMBER

Dashing in December
Romantisk jul i Colorado.

Amerikanskt romantiskt drama från 2020.

Wyatt Burwall återvänder hem till jul för att övertala sin mamma Deb att sälja familjens ranch i Colorado. Men på ranchen finns Heath Ramos och en oväntad romans blommar upp mellan honom och Wyatt. Heath drömmer om att rädda ranchen och dess juliga attraktionen Winter Wonderland, vilket också återväcker julanden i Wyatts ensamma hjärta.

I rollerna ser vi Peter Porte, Juan Pablo Di Pace och Andie MacDowell.

29. SNOWPIERCER

Snowpiercer
En snöig och iskall thriller.

Amerikansk thriller från 2013.

Året är 2031. Efter ett misslyckat klimatexperiment hotas mänsklighetens överlevnad av en ny istid. Ett fåtal överlevande befinner sig på ett högteknologiskt tåg som konstant är i rörelse. Om motorn stannar dör alla ombord. På tåget råder stora klasskillnader. De rika lever i lyx i de främre vagnarna, medan de fattiga svälter längre bak. Orättvisorna får missnöjet att pyra och ett våldsamt uppror väntar bakom nästa hörn.

I rollerna ser vi Chris Evans, Tilda Swinton, Bong Joon Ho och John Hurt.

Inte julefrid men mycket snö! Finns på SF Anytime.

30. VINTERDVALA/WINTERSLEEP

Winter Sleep
Prisbelönat turkiskt drama.

Turkiskt drama från 2014

Hyllade turkiska regissören Nuri Bilge Ceylans storslagna drama om en före detta skådespelare som driver ett hotell på toppen av ett berg i Anatolien. Han har höga tankar om sig själv men när vintern kommer och snön och kylan isolerar byn från omvärlden framkommer det att de flesta av invånarna har anledning att tycka illa om honom. Vinterdvala belönades med bland annat Guldpalmen (Palme d’Or) och var Turkiets Oscarsbidrag.

I rollerna ser vi Haluk Bilginer och Melisa Sözen.

Finns på SF Anytime.

31. EN ANDRA CHANS

Amerikanskt romantiskt drama från 2000. Originaltitel: The Family Man.

Han lever singelliv på Wall Street. Hon lever småstadsliv i New Jersey. Tretton år tidigare var dom ett par. Var det rätt val att gå skilda vägar? En snöig julnatt ändras allt då han oförklarligt vaknar han upp i det liv han fått om han stannat.

I rollerna ser vi bland annat Nicolas Cage och Téa Leoni.

Finns på Google Play och SF Anytime.

Hoppas du får en fröjdefull och underbar jul med mycket julfilmer, denna jul år 2022.
Vi hoppas du i alla fall ska se några av filmerna från vår lista över de bästa julfilmerna. Gör det!

Hälsningar,
Jonna på teveserier.se