Bästa julfilmerna för barn – en topplista

20 filmer barnen kan se julen 2020

Ibland är det inte alltid så lätt att veta vilka julfilmer som är roliga och spännande för barn. Vi listar här våra 22 absoluta favoriter när vi pratar om bästa julfilmerna för barn att se julen 2020! Både långfilmer och kortfilmer för att passa alla. Här finns mest barntillåtna filmer och filmer med 7-årsgräns men även några för de lite äldre barnen.

1. GRINCHEN – JULEN ÄR STULEN

Amerikansk fantasyfilm/julfilm för barn från 2000

Grinchen - en julfilm för barn
Grinchen – en självklar julfilm för barnen

How the Grinch stole Christmas är baserad på Dr. Seuss bok från 1957. Filmen utspelar sig i en fantastisk liten by där alla älskar julen. Det vill säga alla utom Grinchen som är bosatt i en grotta i byns utkant. Han tycker så illa om julen att han bestämmer sig för att förstöra den helt…

I huvudrollen ser vi Jim Carrey.  

Finns på Netflix. 1h 44 min. Från 7 år.

2. POLAREXPRESSEN

Amerikansk animerad jul-äventyrsfilm från 2004

Polarexpressen - en resa till jultomtens verkstad
Res med Polarexpressen till Jultomtens verkstad

En liten pojke som tvivlar på om jultomten finns får sitt livs överraskning på julaftons natt. Utanför sitt fönster ser han ett mystiskt tåg som är på väg till Nordpolen. Konduktören ger honom en biljett och ber honom stiga ombord. Snart börjar en hisnande resa till jultomtens verkstad där han tillsammans med de andra barnen får lära sig om vänskap, mod och julens andemening.  

I rollen som konduktör ser vi Tom Hanks. 

Finns på SF Anytime. 1h 36 min. Barntillåten.

3. NIKO PÅ VÄG MOT STJÄRNORNA

Dansk-Finsk-Tysk-Irländsk animerad fantasyfilm för barn från 2008

Niko på väg mot stjärnorna
Niko med vänner

The Flight Before Christmas handlar om den lilla renpojken Niko som är rädd för att flyga. Han drömmer om att söka upp sin frånvarande pappa och liksom honom en dag bli en av Jultomtens flygande renar. Till sin hjälp har han en flygande

ekorre. Finns även en uppföljare: Little Brother, Big Trouble – A Christmas Adventure.

Finns på Viaplay och Youtube. 1h 17 min. Från 7 år.

4. THE STAR

Amerikansk animerad julkomedi för barn från 2017

Julfilmen för barn - The Star
Julfilmen The Star

Den lilla men modiga åsnan Bo längtar efter ett liv bortom sitt dagliga slit vid byns kvarn. En dag finner han modet att bryta sig loss och ge sig av på äventyr. På resan träffar han ett får, en duva och tre kameler. Tillsammans bestämmer de sig för att följa Stjärnan vilket leder till att de blir hjältar i berättelsen om världens allra första jul.

Finns på SF Anytime och Youtube. 1h 26 min. Från 7 år på bio.

5. PETTSON & FINDUS JULIGHETER

Svenska tecknad äventyrsfilm från 2016

Petsson och Findus - Juligheter
Juligheter på film

Två dagar före julafton blir Pettson och Findus insnöade på gården och har snart ätit upp all mat. De kan inte ta sig ut för att hugga ner en julgran och Findus börjar bli rädd att det inte kommer bli något julfirande.

Finns på SF Anytime och Viaplay. 1 h 19 min. Barntillåten.

6. ANGELAS JUL

Irländsk tecknad kortfilm från 2018

Kortfilmen Angelas Jul

Angela ska snart fylla sex och bor med sin mamma och sina syskon i irländska Limerick. Det är jul år 1914 och familjen är fattiga på pengar med rika på kärlek. Under ett besök i kyrkan tycker Angela att det ser ut som att Jesusbarnet i krubban fryser något alldeles förskräckligt och bestämmer sig för att ta med honom hem över natten.

Baserad på en bok av Frank McCourt. Finns på Netflix. 22 min. 30 min. Barntillåten.

7. OLOFS FROSTIGA ÄVENTYR

Amerikansk animerad kortfilm från 2017

Olofs frostiga äventyr
Olofs frostiga äventyr på julen

Elsa och Anna ska fira sin första jul tillsammans, men kommer på att de inte har någon familjetradition. Sven och Olaf går därför runt i Arendal för att se hur olika familjer firar jul.

Finns på SF Anytime. 21 min. Barntillåten.

8. TROLLS HOLIDAY

Amerikansk animerad kortfilm från 2017

Trolls holiday - trolls jakt på helgdagen
Trolls på jakt efter helgdagen

Trolls – Jakten på helgdagen. När världens lyckligaste trolldrottning, Poppy, inser att Bridget och Bergerna inte har några helgdagar kommer hon på hur Kvist och deras vänner kan skapa en. Det blir ett tokigt äventyr för att fixa något som Bergerna inte ens visste behövde fixas.

Finns på Netflix. 26 min. Barntillåten.

9. FIRA JUL MED SMURFARNA

Amerikansk animerad kortfilm från 2011

Jul med smurfarna - film
Julfilm för barn med smurfarna

Det är jul i smurfbyn och alla är glada. Alla utom Buttersmurfen vars negativa inställning förstör julstämningen i smurfbyn. Gammelsmurfen kokar en magisk dryck som ska ändra hans inställning. Buttersmurfen får påhälsning av andar från gångna, kommande och nuvarande jular, för att han ska förstå att han måste ändra sin sura attityd för att inte förpesta tillvaron för sig själv och sina blå vänner.

Finns på SF Anytime. 21 min. Barntillåten.

10. ICE AGE: A MAMMOTH CHRISTMAS

Amerikansk animerad kortfilm från 2011

Ice age julfilm
Ice Age – julfilmen

När Sid råkar hamna på tomtens “naughty list” bestämmer han sig för att ta sig till Nordpolen för att ställa allt till rätta.

Finns på SF Anytime. 26 min. Barntillåten.

11. TROLLVINTER I MUMINDALEN

Trollvinter i Mumindalen

Finsk animerad film från 2017.

Det är vinter i Mumindalen men Mumintrollet vill inte gå i ide. Han bestämmer sig för att vara vaken och utforska vintern. Snart upptäcker han att märkliga varelser går omkring i den midvintermörka snön och verkar vänta på en märklig och efterlängtad gäst. Gästen kallas för Julen och ivriga får Mumintrollen lära sig allt om den fantastiska juletiden.

Finns på SF Anytime och Viaplay. 1h 22 min. Barntillåten.

12. KLAUS

Spansk animerad film från 2019.

Julfilmen Klaus

En självisk brevbärare, Jesper, och en folkskygg leksakstillverkare, Klaus, inleder en osannolik vänskap. Snart sprider dom glädje till den kalla staden Smeerensburg som är i desperat behov av ett ljus i mörkret. Vänliga handlingar föder vänliga handlingar och snart har deras julgåvor smält bort en uråldrig fejd.  

Finns på Netflix. 1h 38 min. Från 7 år.

13. ARTHUR OCH JULKLAPPSRUSHEN

Brittisk-amerikansk animerad film från 2011.

Arthur och julklappsrushen.

Hur lyckas tomten egentligen med att dela ut två miljarder julklappar till barn över hela världen på en enda natt? Jo, med hjälp av en armé bestående av en miljon fältnissar, ett enormt rymdskepp och ett toppmodernt kontrollcentrum under Nordpolens is. Så hur kan denna fantastiska organisation nu ha missat ett barn?! Ett enda barn i hela världen, som när hon vaknar inte kommer finna den julklapp som är hennes, och då tro att hon är den enda i hela världen som tomten inte bryr sig om. Julens magi kommer då att försvinna. Tomtens yngste son Arthur tänker se till att så inte sker. Tillsammans med sin pensionerade farfar Gammeltomten, den upproriska unga paketinslagningsnissen Bryony Shelfley, en gammal avbeställd släde och några odresserade renar ger sig Arthur ut på det galna men superviktiga uppdraget att dela ut den sista julklappen innan gryningen.

Finns på Netflix och Viaplay. 1h 37 min. Från 7 år.

14. SPIRIT FÅR JULKÄNSLOR

Amerikansk film från 2019.

På julaftons kväll drabbas bergsstaden Miradero av en svår snöstorm. Ett stenras stoppar transportvägarna och därmed Lucky och hennes vänners resplaner. Hur ska de nu ta sig hem till jul? Flickorna tvingas att gå genom natten. Men när stadens invånare vaknar upp på juldagens morgon syns inga spår av snöstormen.

Finns på Netflix. 44 min. Barntillåten.

15. MINIMONSTREN RÄDDAR JULEN

Från 2019.

Det är julafton i Pitchfork Pines. Minimonstren har fullt upp med att pynta, leta efter jultomtens försvunna ren och rädda julen.

Finns På Netflix. 24 min. Barntillåten.

     

16. MINIMONSTREN OCH ÖNSKESTJÄRNAN

Från 2018.

Pynta med julmagi och gör dig redo för en rolig och glädjefylld högtid. Både Lobos och Glorbs julönskningar slår in – Lobos kusin kommer på överraskande besök, och Glorb får plötsligt förmågan att vara överallt samtidigt.

Finns på Netflix. 27 min. Barntillåten.

17. NALLE PUH – JULLOVET

Amerikansk animerad film från 2002.

Nalle Puh – Jullovet

Winnie the Pooh A Very Merry Pooh Year. Nalle Puh och vännerna spenderar julen tillsammans och tittar tillbaka på tidigare julminnen och inser att det viktigaste är att få vara tillsammans med de man tycker om! Kanin planerar en nyårsfest, men blir tjurig när de andra lägger sig i.

Finns på Disney Plus. 1 h 7 min. Barntillåten.

18. TOMTETASS OCH JAKTEN PÅ JULEN

Kanadensisk film från 2010.

Tomtetass och jakten o julen.

När jultomten och hans nya vän hundvalpen Tass upptäcker att barnen runt om i världen inte bryr sig om julen längre, åker de till New York för att se vad de kan göra åt saken. Men när tomten tappar minnet och försvinner i New York blir det upp till Tass att rädda både jul och jultomte. För att alla barn ska få uppleva julen även detta år måste Tass ge sig ut på äventyr för att hitta sin husse. Till sin hjälp har han ett gäng magiska hundar och barnen Quinn och Will.

Finns på SF Anytime och Disney Plus. 1 h 36 min. Barntillåten.

19. NÖTKNÄPPAREN OCH DE FYRA VÄRLDARNA

Amerikansk äventyrsfilm från 2018.

Nötknäpparen och de fyra världarna.

Allt Clara önskar sig är en väldigt speciell nyckel som kan låsa upp en ask vilken innehåller en ovärderlig gåva från hennes döda mor. En gyllene tråd, som hon får på sin gudfar Drosselmeyers årliga julfest, leder henne till den eftertraktade nyckeln. Men nyckeln försvinner omedelbart in i en underlig och mystisk parallell värld. Där möter Clara soldaten Phillip, ett gäng möss och regenterna som härskar över tre av världarna: Land of Snowflakes, Land of Flowers och Land of Sweets. För att få tag i nyckeln måste Clara och Phillip bege sig till den olycksbådande fjärde världen som styrs av tyrannen Mother Ginger.

Finns på SF Anytime och Viaplay. 1 h 40 min. Från 11 år på bio. Från 7 år på Viaplay.

Det finns även en filmvariant från 2011 med Elle Fanning i huvudrollen och en Barbie-variant från 2001. Barbie och Nötknäpparen hittar du på Viaplay.

20. THE CHRISTMAS CHRONICLES

Amerikansk äventyrskomedi från 2018.

The Christmas Chronicles

Syskonen Kate och Teddy planerar att fånga jultomten på film när han kommer med klapparna, vilket leder till ett hisnande äventyr de flesta barn bara kan drömma om. Efter att ha legat i bakhåll inför tomtens ankomst på julaftonskvällen smyger sig syskonen in i släden och orsakar en olycka som äventyrar hela julen. Under en vild natt måste Kate och Teddy samarbeta med tomten – som visar en sida du aldrig tidigare sett – och hans trogna nissar för att rädda julen innan det är för sent.

Finns på Netflix. 1 h 44 min. Från 7 år.

21. JINGLE JANGLE: EN MAGISK JUL

Amerikansk julmusikfilm från 2020.

Julmusikfilmen Jungle Jangle

Årtionden efter att hans lärling förråde honom får en tidigare gladlynt leksakstillverkare nytt hopp när hans vänliga och nyfikna barnbarn kommer in i hans liv.

I rollerna ser vi Forest Whitaker och Madalen Mills.

Filmen släpps på Netflix den 13 november 2020.

22. LET IT SNOW

En amerikansk julkomedi från 2019.

Tonårskomedi

En kylig julafton drar en snöstorm in över den lilla staden. För några av ungdomarna som bor där påverkar den allt från vänskap och kärlek till hela deras framtid.

I rollerna ser vi Isabela Moner, Shameik Moore och Kiernan Shipka.

Finns på Netflix. 1 h 33 min. Från 7 år, men kanske mer lämpad för unga tonåringar. 13-årsgräns enligt oss på redaktionen.