Filmer som handlar om andra världskriget

Här har vi samlat sevärda och lärorika filmer som på något sätt speglar livet under andra världskriget. Filmerna utspelar sig i Paris, Warszawa, Berlin, Budapest, Haag…

Sarahs Nyckel

1. SARAHS NYCKEL

Första filmen i vår lista över filmer om andra världskriget, är en fransk film från 2010 som bygger på en bok av Tatiana de Rosnay. En amerikansk journalist i Paris ska skriva en artikel om Vel d’Hiv-räden. Hon börjar göra efterforskningar kring den parisiska lägenhet henne franske mans familj tog över i början av 40-talet. Upp rullas en berättelse som tar sin början i Paris, juli 1942. Sarah, en 10-årig judisk flicka, gömmer sin yngre bror i garderoben strax innan familjen brutalt arresteras av den franska polisen för att tas till cykelarenan Vélodrome d’Hiver. Hon låser garderobsdörren och stoppar nyckeln i fickan, övertygad om att hon ska komma tillbaka om några timmar. Men timmarna blir till dygn och Sarahs desperation växer…

Regi: Gilles Paquet-Brenner
I rollerna: Kristin Scott Thomas, Mélusine Mayance och Niels Arestrup.

Finns på SF Anytime.

The Zookeepers Wife som utspelar sig under andra världskriget

2. THE ZOOKEEPER’S WIFE

Amerikansk/Engelsk/Tjeckisk film från 2017. Denna sanna berättelse baseras på en bok av Diane Ackerman. Det unga paret Antonina och Jan Zabinski är ägare och djurskötare på Warszawas Zoo. De försöker fortsätta sina dagliga rutiner som vanligt medan nazi-invasionen av Polen år 1939 närmar sig. De bestämmer sig för att gömma förföljda judar i sitt zoo och lyckas på så sätt rädda hundratals liv.

Regi: Niki Caro.

I rollerna: Jessica Chastain, Johan Heldenbergh, Daniel Brühl och Michael McElhatton.

Finns på Viaplay och Google Play.

Filmen Schindlers List

3. SCHINDLER’S LIST

Amerikansk film från 1993. En sann historia baserad på boken Schindlers Ark av Thomas Keneally. Under andra världskriget driver den tyske affärsmannen Oskar Schindler en fabrik i det ockuperade Polen med judiska arbetare från Krakows getto. Schindler är medlem av nazistpartiet, men när han inser hur judarna behandlas i koncentrationslägren tar han ställning och använder hela sin förmögenhet för att köpa tillbaka judiska arbetare och därmed rädda dem undan döden i Auschwitz. På så sätt räddar han cirka 1200 liv.

Regi: Steven Spielberg

I rollerna: Liam Neeson, Ralph Fiennes och Ben Kingsley.

Finns på SF Anytime

Ensam i Berlin under andra världskriget

4. ENSAM I BERLIN

Film från 2016 som utspelar sig under andra världskriget och bygger på en roman av Hans Fallada som är baserad på en sann historia. Arbetarklassparet Otto och Anna Quangel lever i Berlin. Då de får veta att deras enda son har dött på slagfältet bestämmer de sig för att kämpa mot den nazistiska regimen på sitt eget speciella sätt – handskrivna kort. Dessa kort fördömer regimens lögner och maktmissbruk och sprids över hela Berlin. Det dröjer inte länge förrän Gestapo är på jakt efter hotet.

Regi: Vincent Pérez

I rollerna: Brendan Gleeson, Emma Thompson, Daniel Bruhl och Mikael Persbrandt.

Finns på Netflix och Google Play.

Mannen som räddade Paris. Diplomacy. Film. Andra världskriget.

5. MANNEN SOM RÄDDADE PARIS

Diplomacy är en tysk-fransk film från 2014., baserad på en teaterpjäs av Cyril Gély. Pjäsen i sin tur baseras på en sann historia om den svenske diplomaten och industrimannen Raoul Nordling som i augusti 1944 räddade Paris från att jämnas till marken av nazisterna. Mannen Hitler gett i uppdrag att förstöra Paris är Dietrich von Choltitz. Nordling smiter in i generalens kontor och försöker under några timmar övertala honom att inte göra det. Choltitz vet att hans egen familj är hotad av Hitler om han inte sköter sig. Ska han rädda Paris eller sin familj?

Regi: Volker Schlöndorff.

I rollerna: André Dussollier, Niels Arestrup och Burghart Klaußner.

Finns på SF Anytime.

God Afton Herr Wallenberg. Film. Andra världskriget.

6. GOD AFTON HERR WALLENBERG

Svensk film från 1990, baserad på en sann historia. Den svenske diplomaten Wallenbergs befinner sig i Budapest vintern 1944-1945 och filmen kretsar kring två händelser som ägde rum då. Den ena är Raouls försök att befria ett tjugotal tillfångatagna människor på en lastbil. Den andra att rädda 65 000 människor, som är instängda i stadens ghetto, från utplåning. Detta under andra världskrigets slutskede då Budapest förvandlats till ett inferno. Raoul Wallenberg tillfångatogs sedan av ryssarna och kom aldrig tillbaka.

Regi: Kjell Grede

I rollerna: Stellan Skarsgård, Katharina Thalbach och Károly Eperjes.

Finns på SF Anytime.

Pianisten. The Pianist. Film. Andra världskriget.

7. PIANISTEN

Fransk-tysk-brittisk-polsk film från 2002, baserad på Władysław Szpilmans självbiografiska bok. Den virtuose, polske pianisten och kompositören Władysław Szpilman lever i Warszawa under tiden för nazisternas utbredning över Europa under andra världskriget. Han är jude och tvingas att på nära håll uppleva de restriktioner som sätts upp för honom, hans släkt och hans folk. När han och hans familj ska skickas till ett arbetsläger drar en judisk polis ut honom från ledet till tåget och han får chansen att fly.

Regi: Roman Polanski

I rollerna: Adrien Brody, Thomas Kretschmann, Emilia Fox och Ed Stoppard.

THE PIANIST finns på Viaplay.

Livet är underbart. La vita e bella. Film. Andra världskriget.

8. LIVET ÄR UNDERBART

Italiensk dramakomedi från 1997. Filmen börjar som en romantisk komedi där vi får följa en italiensk jude, Guido Orefice, som i 1930-talets Italien kommer till en ny stad och uppvaktar sitt hjärtas dam Dora. Guido och Dora blir ett par och får en son, Giosuè. När andra världskriget bryter ut byter filmen ton. Guido och hans son deporteras till ett koncentrationsläger. För att hålla hoppet och humöret uppe försöker Guido övertala sin son att lägret endast är en lek där det gäller att samla poäng för att kunna vinna en stridsvagn.

Regi: Roberto Benigni

I rollerna: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi och Giorgio Cantarini.

LIFE IS BEAUTIFUL finns på Google Play.

Pojken i randig pyjamas. Film. Andra världskriget.

9. POJKEN I RANDIG PYJAMAS

Brittisk-amerikansk film från 2008, baserad på en bok av John Boyne. Bruno är en åttaårig pojke som lever ett bekvämt liv i Berlin under andra världskriget. Hans far är SS-officer och blir kallad till tjänst i nazisternas koncentrationsläger Auschwitz och hans familj måste flytta dit. Uttråkad av den nya tillvaron börjar Bruno en dag att ge sig ut på upptäcktsfärd i skogen vid huset; där finner han en jämnårig judisk pojke i randig pyjamas sittande bakom ett taggtrådstängsel. Pojken heter Shmuel. En oväntad vänskap inleds och är svår att skiljas från.

Regi: Mark Herman

I rollerna: Vera Farmiga, David Thewlis, Rupert Friend, Asa Butterfield och
Jack Scanlo.

The Boy in the Striped Pyjamas finns på Google Play.

Sophies val. Sophies Choice. Film. Andra världskriget.

10. SOPHIES VAL

Amerikansk film från 1982, baserad på en roman av William Styron. Året är 1947. Sophie är en polsk immigrant som bor på ett pensionat i Brooklyn. Där bor även hennes älskare Nathan, en ostabil amerikansk jude besatt av förintelsen, och den unge författaren Stingo. Sophie har överlevt nazisternas koncentrationsläger och genom Nathan funnit ett själ att leva. Samtidigt hotas deras relation av hennes spöken från det förflutna. Minnen från Auschwitz där hon tvingades göra ett fruktansvärt val.

Regi: Alan J. Pakula

I rollerna: Meryl Streep, Kevin Kline och Peter MacNicol. 

Finns på Netflix.

Filmen Den engelske patienten.

11. DEN ENGELSKE PATIENTEN

Amerikanskt romantiskt drama från 1996, baserat på en roman av Michael Ondaatje. I andra världskrigets slutskede möts tre män och en kvinna i ett norditalienskt kloster. En av dem är en svårt brännskadad engelsman, en annan den fransk-kanadensiska sköterska som vårdar honom, en tredje en gammal vän till henne, en fjärde en ung sikh som arbetar som minröjare. De fyra berättar sin historia för varandra. Den största gåtan utgörs av ”den engelske patienten”, den brännskadade mannen med ett förflutet som ökenforskare och en dramatisk kärlekshistoria att berätta.

Regi: Anthony Minghella

I rollerna: Ralph Fiennes, Juliette Binoche, Willem Dafoe, Kristin Scott Thomas och Colin Firth.

Finns på Google Play.

Black book. Holländsk film om en judinna under krigsåren.

12. BLACK BOOK

Svart bok är en holländsk thriller från 2006. Vi får följa en ung holländsk judinna som under andra världskrigets slut går med i motståndsrörelsen i Haag för att finna personen som förrådde hennes föräldrar när de försökte fly till säkerheten i söder. Hon blir snabbt intrasslad i ett nät av dödliga faror.

Regi: Paul Verhoeven

I rollerna: Carice van Houten, Sebastian Koch, Thom Hoffman och Halina Reijn.

Svart bok finns på Google Play.

Son of Saul. Sauls son. Ungersk Film om Andra världskriget.

13. SON OF SAUL

Ungersk film från 2015. Filmen utspelar sig 1944 i Auschwitz och handlar om den ungersk-judiska fången Saul som ingår i ett sonderkommando, som tvingas bränna de döda kropparna av sitt eget folk. En dag får han syn på en död kropp av en ung pojke som han tror är hans son. Han försöker rädda kroppen från lågorna och hitta en rabbi för att anordna en hemlig begravning.

Regi: László Nemes

I rollerna: Géza Röhrig, Levente Molnár och Urs Rechn.

Sauls Son finns på Google Play och SF Anytime.

The Reader med Kate Winslet. Film om andra världskriget.

14. THE READER

Amerikansk-tysk dramafilm från 2008, baserad på Bernhard Schlinks roman Högläsaren. Den tyske advokaten Michael Berg hade under sin tonårstid på 1950-talet en affär med en äldre kvinna. Kvinnan, Hanna Schmitz, försvann och återkom senare som en av de åtalade för krigsbrott för sina handlingar som vakt i ett koncentrationsläger. Michael inser att Hanna har en hemlighet som hon tror är värre än hennes naziförflutna. En hemlighet som, om hon avslöjar den, kan hjälpa henne i rättegången.

Regi: Stephen Daldry

I rollerna: Kate Winslet, David Kross och Ralph Fiennes.

Finns på SF Anytime.

The railway man. Film. Andra världskriget.

15. THE RAILWAY MAN

The Railway Man från 2013 är en sann historia, baserad på boken med samma namn. Eric Lomax var en brittisk officer som tillfångatogs under andra världskriget. Tillsammans med tusentals allierade krigsfångar tvingades han att arbete med att bygga en järnväg mellan Burma och Thailand. Hans erfarenheter från denna tid lämnar honom traumatiserad. Många år senare förälskar han sig i Patti, en kvinna som vill frigöra honom från hans demoner. Han återvänder till brottsplatsen och söker upp den japanske officer som torterade och plågade honom så.

Regi: Jonathan Teplitzky

I rollerna: Colin Firth, Jeremy Irvine, Tanroh Ishida, Nicole Kidman och Stellan Skarsgård.

Finns på SF Anytime.

Glorious 39. Brittisk thriller.

16. GLORIOUS 39

Brittisk thriller från 2009. Året är 1939. Platsen är Norfolk. Den unga skådespelerskan Anne bor fortfarande med sin familj. Pappan är politiker och en kväll snubblar hon över hemliga politiska inspelningar som avslöjar brittiska regeringens relation med de tyska nazisterna. Detta får farliga konsekvenser. Så fort hon börjar dela sin upptäckt med andra hittas dom snart döda …

Regi: Stephen Poliakoff

I rollerna: Romola Garai, Bill Nighy, David Tennant, Eddie Redmayne, Jeremy Northam, Hugh Bonneville, Charlie Cox, Julie Christie och Christopher Lee.

Finns på Acorn.tv

Rädda menige Ryan. Saving Private Ryan. Utspelar sig under Andra världskriget.

17. RÄDDA MENIGE RYAN

Amerikansk krigsfilm från 1998 som utspelas vid andra världskrigets slut. Löst baserad på den sanna historien om Fritz Niland. Filmen inleds med en 24 minuter lång scen som skildrar landstigningen på Omaha Beach, Normandie, den 6 juni 1944. Den fortsätter sedan med sökandet efter fallskärmsjägare Private James Ryan, från den amerikanska 101st Airborne Division. Den enda ännu levande av fyra bröder i krig. Så att han kan skickas hem levande till sin sörjande mor.

Regi: Steven Spielberg

I rollerna: Tom Hanks, Matt Damon och Tom Sizemore. 

Rädda menige Ryan finns på Viaplay och Google Play.

Bron över floden Kwai. En klassisk film från Andra världskriget i Asien

18. BRON ÖVER FLODEN KWAI

Brittisk dramatisk krigsfilm från 1957 inspirerad romanen Le pont de la rivière Kwai av den franske författaren Pierre Boulle. En grupp allierade soldater hålls fångna, djupt inne i Burmas djungler under andra världskriget. Den engelske officeren Nichols vägrar finna sig i förödmjukelserna som fångenskapen innebär. När soldaterna tvingas bygga en bro över floden Kwai ser han det som en chans att bevisa engelsmännens överlägsenhet.

Regi: David Lean

I rollerna: Alec Guinness, William Holden och Sessue Hayakawa.

Finns på Blockbuster.

Dunkirk. Film från 2017 om Andra världskriget.

19. DUNKIRK

Brittisk-amerikansk-fransk-nederländsk krigsfilm från 2017. Filmen handlar om Operation Dynamo som ägde rum vid Dunkerque under andra världskriget. Hundratals brittiska och allierade trupper blev invaderade och omringade på stranden av fientliga styrkor för att sedan evakueras.

Regi: Christopher Nolan.

I rollerna: Fionn Whitehead, Barry Keoghan, Harry Styles, Cillian Murphy, Tom Hardy och Kenneth Branagh.

Finns på Viaplay och SF Anytime.

Pearl Harbour. Film om det stora slaget i Andra världskriget.

20. PEARL HARBOUR

Amerikanskt historiskt krigs-action-drama från 2001. Filmen inleds under de två vännerna Rafes och Dannys barndom i Tennessee 1923. Vi får följa deras historia och även kärleken till sjuksköterskan Evelyn. Handlingen fortsätter när de båda går ut i krig och följer i stort de historiska händelser som utspelade sig innan, under och efter den japanska attacken på Pearl Harbor 7 december 1941.

Regi: Michael Bay

I rollerna: Ben Affleck, Josh Hartnett och Kate Beckinsale.

Finns på Viaplay och Google Play.

Örnnästet. Film om Andra världskriget.

21. ÖRNNÄSTET

Brittisk thrillerfilm från 1968 efter Alistair MacLeans originalmanus. Manuset kom senare även ut som bok med samma namn. Den handlar om en grupp allierade soldater som mitt under andra världskriget sänds in i Tyskland med ett farligt uppdrag. De ska frita en amerikansk general från ett fort i Alperna och kan inte lita på någon eller något.

Regi: Brian G. Hutton

I rollerna: Richard Burton, Clint Eastwood och Mary Ure.

Where Eagles Dare finns på Viaplay och Google Play.

Flykten över sundet. Fuglene over sundet. Film. Andra världskriget.

22. FLYKTEN ÖVER SUNDET

Dansk film från 2016. Året är 1943 och den judiska jazzmusikern Arne Itkin bor i Köpenhamn med sin fru Miriam och deras femårige son Jacob. Det börjar cirkulera rykten om att tyskarna vill utvisa alla danska judar. När det plötsligt blir verklighet tvingas familjen fly från sitt hem. De måste fly över sundet, till Sverige. Mellan Helsingborg och Helsingör smugglar svenska och danska motståndsmän inte bara vapen utan även människor. Men vem kan man lita på när Gestapo och danska kollaboratörer gör allt för att hindra nån från att fly landet?

Regi: Nicolo Donato

I rollerna: Danica Curcic, David Dencik, Jakob Cedergren, Laura Bro, Mikkel Boe Følsgaard och Nicolas Bro.

Fuglene over sundet finns på Google Play, Viaplay och HBO Nordic.

Under sanden. Film. Andra världskriget.

23. UNDER SANDEN

Dansk-tysk film från 2015. Ett par dagar efter andra världskrigets slut får en grupp mycket unga tyska krigsfångar i uppdrag att desarmera de två miljoner minor som nazisterna har grävt ner längs den danska västkusten. Kommandot över gruppen förs av den tuffe, danske sergeanten Carl och likt många av hans landsmän känner han ett avgrundsdjupt hat mot tyskarna efter fem år under nazistisk ockupation. Till en början låter Rasmussen sin ilska gå ut över pojkarna, som varje dag riskerar sina liv på stranden, men långsamt börjar han se dem som människor istället för bara fiender.

Regi: Martin Zandvliet.

I rollerna: Roland Møller, Louis Hofmann, Joel Basman, Mikkel Boe Følsgaard, Laura Bro och Oskar Bökelmann.

Finns på Google Play, Viaplay och Netflix.

Resistance. Film. Andra världskriget.

24. RESISTANCE

Amerikansk biografisk dramafilm från 2020, baserad på den världsberömde mimartisten Marcel Marceaus liv. Marcel Mangel tillhör som ung en grupp judiska pojkscouter som under andra världskriget ansluter sig till den franska motståndsrörelsen där de bidrar till att rädda livet på tusentals föräldralösa barn.

Regi: Jonathan Jakubowicz

I rollerna: Jesse Eisenberg, Ed Harris och Clémence Poésy.

Svensk premiär är planerad till 27 mars 2020.

En labyrint av lögner. Film. Andra världskriget.

25. EN LABYRINT AV LÖGNER

Tysk krigsfilm från 2014. I efterkrigstidens Tyskland går ekonomin på högvarv och de flesta tyskar vill helst bara glömma det som varit och istället fokusera på framtiden. När en journalist av en tillfällighet identifierar en lärare på en skolgård som en före detta vakt från Auschwitz är det ingen som verkar vilja ta tag i frågan förutom den unge åklagaren Johann Radmann. Men det blir nästan omöjligt för Radmann att ta sig fram genom vad som visar sig vara en labyrint av lögner; alla verkar ha varit inblandade i nazismens förbrytelser, ända upp till högsta regeringsnivå. Filmen är inspirerad av verkliga händelser.

Regi: Giulio Ricciarelli.

I rollerna: André Szymanski, Alexander Fehling, Friederike Becht, Johannes Krisch, Johann von Bülow och Hansi Jochmann.

Finns på SF Anytime.