Mysiga Höstfilmer – en lista

Första september inleds formellt höstmyset oavsett sol eller regn utanför fönstret. Här listar vi våra favoritfilmer med höstkänsla som passar fint för lite feel-good och lite tårar i kombo med filt i soffan och varm kopp.

1. Min brors flickvän (Dan in Real Life)

Romantisk komedi om den engagerade ensamstående pappan Dan Ashburn som har en frågespalt i en tidning. På väg för att träffa släkten stöter han oväntat på sin drömkvinna, Beth, som samtidigt råkar vara hans brors flickvän. Dan upptäcker snart att det är väldigt svårt att följa sina egna råd, även när man alltid har svar på allting.

I rollerna ser vi Steve Carell och Juliette Binoche. Från 2007. Finns på SF Anytime och Disney+.

2. Höst i New York

Den framgångsrika krögaren Will Keane ska snart fylla 50 och lever ett bekymmerslöst ungkarlsliv. När han träffar Charlotte Fielding, en självständig ung kvinna, förväntar han sig ännu en snabb och lätt romans. Men inget blir lätt. Och just som Will ska berätta för Charlotte att han inte kan lova ”för alltid”, tar hon orden ur munnen på honom. Hon har nämligen bara ett år kvar att leva.

I rollerna ser vi Winona Ryder och Richard Gere. Från 2000. Finns på SF Anytime och Viaplay.

3. Vid din sida

Filmen Stepmom (Vid din sida) med Susan Sarandon, Julia Roberts och Ed Harris i rollerna.

Anna och Ben lever på Manhattan med sin pappa Luke och hans nya flickvän Isabel. Den nya situationen ses inte med blida ögon av Lukes f d hustru Jackie. Men förhållandet förändras när Jackie får cancer.

I rollerna ser vi Julia Roberts, Susan Sarandon och Ed Harris. Från 1998. Finns på Viaplay.

4. Liberal Arts

Filmen LIberal Arts med Josh Radnor och Elizabeth Olsen.

Jesse Fisher minns sina glansdagar på college och undrar om hans bästa tid är förbi. Han är singel och oinspirerad men när han möter den musikälskande studenten Libby så vaknar något inom honom som väcker funderingar kring var han hör hemma. Liberal Arts är finstämd och romantisk.

I rollerna ser vi Josh Radnor och Elizabeth Olsen.Från 2012. Finns på SF Anytime.

5. Höstlegender

Överste William Ludlow motsätter sig regeringens behandling av indianerna och flyttar med sina söner Alfred, Samuel och Tristan. Men när den idealistiske Samuel anmäler sig som frivillig i första världskriget, följer de andra med. De vill leva och dö sida vid sida. En dag presenterar Samuel sin blivande fru för familjen, och därmed är de tre inte bara bröder, utan även bittra rivaler.

I rollerna ser vi Anthony Hopkins, Brad Pitt, Aidan Quinn och Julia Ormond. Från 1994. Finns på SF Anytime och Netflix.

6. Ljuva November

Filmen Ljuva November (Sweet November) med Charlize Theron och Keanu Reeves.

Nelson Moss är en karriärsinriktad och upptagen man. När han en dag möter Sara Deever på en trafikskola börjar han ifrågasätta sin livsstil. Sara är inte lik andra kvinnor han mött, hon tar dagen som den kommer. Sara släpper in honom i sitt liv, men bara för en månad, November. Vad dom inte räknat med är att de ska falla för varandra och påverkas för alltid.

I rollerna ser vi Charlize Theron och Keanu Reeves. Från 2001. Finns på Google Play och Apple TV.

7. Döda Poeters Sällskap

John Keeting är en passionerad professor som försöker inspirera sina studenter att leva livet fullt ut och att fånga dagen. På privatskolan där han arbetar råder en strikt atmosfär men John gör ett så starkt intryck på eleverna att starka känslor som de tryckt undan sedan barndomen börjar komma upp till ytan.

I rollerna ser vi Robin Williams och Ethan Hawke. Från 1989. Finns på SF Anytime, Viaplay, Apple TV, Google Play och Disney+.

8. Good Will Hunting

Filmen Good Will Hunting med Robin Williams och Matt Damon.

Will Hunting bor i arbetarkvarteren i South Boston. Han tar tillfälliga jobb som städare och arbetar på universitetet Harvard, i andra änden av staden. På sin fritid umgås Will med sina kompisar. Will hamnar ofta i bråk. Men visar sig även vara ett mattesnille. Och han minns allt han läser. På universitetet där Will städar regerar professor Lambeau över den matematiska fakultet. Han upptäcker av en slump Wills talang och tar honom under sina vingar. Men universitetsvärlden är främmande för Will.

I rollerna ser vi Robin Williams och Matt Damon. Från 1998. Finns på Google Play, Apple TV och Viaplay.

9. October Sky

Filmen October Sky med Jake Gyllenhaal och Laura Dern.

Året är 1957. Homer Hickam, 17 år, bor med sina föräldrar i det lilla samhället Coalwood, West Virginia, USA. När Sovjetunionen den 4 oktober skjuter upp rymdfarkosten Sputnik inspireras Homer och tre av hans kamrater att börja experimentera med egna små raketer. De lever i en liten gruvort där det inte är helt okontroversiellt att sikta mot stjärnorna istället för att ta ett jobb i gruvan, men pojkarna får uppmuntran och stöd av en engagerad lärarinna. Filmen bygger på verkliga händelser och Homer Hickam blev i vuxen ålder delaktig i NASA:s rymdprogram som ledde fram till att amerikanerna landsteg på månen 1969.

I rollerna ser vi Jake Gyllenhaal och Laura Dern. Från 1999. Finns på Google Play. Viaplay och Apple TV.

10. När Harry mötte Sally

Den här härliga och oemotståndliga filmen av Rob Reiner är en av de mest älskade, romantiska komedierna någonsin. Kan en man och kvinna fortsätta att vara vänner efter att de har haft sex? Det är vad Harry och Sally diskuterar på sin resa från Chicago till New York. Och elva år senare har de fortfarande inte kommit på svaret på frågan.

I rollerna ser vi Meg Ryan och Billy Crystal. Från 1989. Finns på SF Anytime, Viaplay, Apple TV, Google Play.

11. En kvinnas doft

Filmen En kvinnas doft med Al Pacino och Chris O'Donnell.

Den unge studenten Charlie skall som extrajobb ta hand om den egensinnige, pensionerade och dessutom blinde överstelöjtnanten Frank Slade en helg i dennes hem. Slade har dock egna planer – han tar Charlie med till närmaste flygplats för att åka till New York. Slade har bestämt sig för att leva livet ordentligt. Det blir ett möte som kommer att förändra båda männens liv.

I rollerna ser vi Al Pacino och Chris O’Donnell. Från 1992. Finns på SF Anytime, Viaplay och Google Play.

12. Love Story

Filmen Love Story med Ali MacGraw och Ryan O'Neal.

Den priviligierade Harvardstudenten Oliver väcker sin förmögna pappas vrede när han blir kär i Jennifer, en musikstuderande tjej från arbetarklassen. Efter en tid får Oliver veta att Jennifer lider av en obotlig sjukdom.

I rollerna ser vi Ali McGraw och Ryan O´Neal. Från 1970. Finns pa Google Play, Apple TV och SF Anytime.

13. Du har mail

Filmen Du har mail (You've got mail) med Meg Ryan och Tom Hanks.

Romantisk komedi. Joe Fox och Kathleen Kelly väntar varje dag på tre små ord: Du har mail. De är brevvänner via e-mail och har kommit att stå varandra väldigt nära trots att de inte ens känner till varandras namn. När de, ovetande om varandras identitet, träffas ansikte mot ansikte blir dock reaktionen helt annorlunda. Kathleens välskötta och charmiga lilla barnbokhandel hotas av nedläggning då Joe öppnar en kommersiell stormarknad för böcker i samma kvarter. Så är de egentligen vänner eller fiender?

I rollerna ser vi Meg Ryan och Tom Hanks. Från 1998. Finns på Google Play, Viaplay och SF Anytime.

14. Kärleksbrev

Filmen Message in a bottle (Kärleksbrev) med Robin Wright Penn och Kevin Costner.

Den bedrövade änkemannen Garret Blake arbetar med att bygga båtar och försöka återuppbygga sitt liv. Men det är före det att Theresa Osborne kommer till hans by i North Carolina. Theresa är en ensam frånskild journalist från Chicago Tribune. Hon vet att Garret är författaren till den flaskpost hon hittade på Cape Cod beach. Brevet i flaskposten var skrivet på ett sätt som gjorde att hon verkligen blev rörd. Baserad på en bok av Nicholas Sparks.

I rollerna ser vi Robin Wright Penn och Kevin Costner. Från 1999. Finns på SF Anytime, Viaplay, Google Play och Apple TV.

15. Nätterna vid havet

Nights in Rodanthe (Nätterna vid havet. Film med Diane Lane och Richard Gere.

När Adrienne Willis man lämnar henne för en yngre kvinna nappar hon på erbjudandet att komma bort över helgen för att ta hand om sin väns värdshus i en liten kuststad i North Carolina. Hon behöver omvärdera sitt liv. Vad hon inte vet är att det är en storm på väg. Medan stormen närmar sig har Adrienne enbart en gäst – Paul Flanner, en man som flyr från sitt egna förflutna. Strandade och isolerade i värdshuset finner två sargade människor tröst hos varandra under några få dagar, och mot alla odds sätts känslor i rörelse som kommer att påverka dem för all framtid. Baserad på en bok av Nicholas Sparks.

I rollerna ser vi Diane Lane och Richard Gere. Från 2008. Finns på SF Anytime, Viaplay och Google Play.

16. Livet efter dig

Filmen Livet efter dig med Emilia Clarke och Sam Claflin.

Louisa ”Lou” Clark bor i en pittoresk stad på den engelska landsbygden. Lous vanligtvis så positiva inställning ställs på prov när hon erbjuds arbete som personlig assistent åt Will Traynor, en framgångsrik ung aktiemäklare som blivit rullstolsbunden i en olycka. Han, en gång aktiv äventyrare, har förvandlats till en cyniker som gett upp allt – ända tills Lou bestämmer sig för att visa honom att livet är värt att leva. Baserad på en roman av Jojo Moyes.

I rollerna ser vi Emilia Clarke och Sam Claflin. Från 2016. Finns på SF Anytime, Google Play och Viaplay.

17. Ciderhusreglerna

Ciderhusreglerna (The Ciderhouse Rules). Film med Tobey Maguire, Charlize Theron och Michael Caine.

Föräldralöse Homer bor på barnhemmet St. Cloud i Maine. Han har aldrig blivit adopterad men barnhemmets föreståndare, Dr. Larch, betraktar honom nästan som sin son och lär honom allt han kan om medicin vilket gör Homer till en skicklig läkare, om än utan licens. Men Homer längtar efter ett liv utanför barnhemmet. När Wally och den gravida Candy besöker barnhemmet får de hjälp av Dr. Larch som utför en medicinskt säker, om än olaglig, abort. Homer följer med paret till familjens cidermusteri där han jobbar som äppelplockare. Men Wally tar värvning i armén och lämnar Homer och Candy ensamma.

I rollerna ser vi Tobey Maguire, Charlize Theron och Michael Caine. Från 1999. Finns på Google Play, Viaplay, Apple TV och SF Anytime.

18. Mona Lisas leende

Mona Lisas Leende (Mona LIsa Smile. Film Med Julia Roberts, Maggie Gyllenhaal och Kirsten Dunst.

I 1950-talets USA kommer Katherine Watson till den konservativa flickskolan Wellesley College för att undervisa i konsthistoria. Katherine kämpar för att studenterna ska ta sig friheten att välja bort ett liv som hemmafruar, något som de andra lärarna på skolan inte uppskattar.

I rollerna ser Julia Roberts, Kirsten Dunst och Maggie Gyllenhaal. Från 2003. Finns på SF Anytime och Viaplay.

19. The Secret Dare to Dream

Filmen The Secret Dare to Dream med Katie Holmes och Josh Lucas.

Miranda Wells är en hårt arbetande ung änka som kämpar för att uppfostra tre barn på egen hand. En kraftfull storm för med en förödande utmaning och en mystisk man, Bray Johnson, in i hennes liv. På bara några korta dagar antänder Brays närvaro familjens anda igen, men han bär också på en hemlighet – och det är en hemlighet som kan förändra allt.

I rollerna ser vi Katie Homes och Josh Lucas. Från 2020. Finns på SF Anytime, Netflix, Google Play och Apple TV.

20. Dragonfly

Dr Joe Darrow är en nybliven änkeman. Han sörjer sin gravida hustru som avled under ett Röda Kors-uppdrag i Venezuela. Trots att han är ateist börjar han tro att hans döda fru vill kommunicera med honom genom hans unga patienter på barnkliniken på ett sjukhus i Chicago.

I rollerna ser vi Kevin Costner, Susanna Thompson och Kathy Bates. Från 2002. Finns på SF Anytime.

21. This Beautiful Fantastic


Bella Brown är en vacker och udda kvinna som drömmer om att skriva och illustrera en framgångsrik barnbok. Trots motgångar – hon blev övergiven som barn, har ett krävande tvångssyndrom, en ouppfylld dröm, en hemsk chef på biblioteket och en förlamande rädsla för flora och fauna – så är Bella ändå inte nere för räkning. Hon har en gnista, en skärpa, en talang och en röst som inte kan förnekas. När Bella blir tvungen att göra något åt sin försummade trädgård för att inte bli vräkt möter hon sin nemesis, sin like och sin mentor – Alfie Stephenson – en elak, kärlekslös och rik gammal man som bor granne och som råkar vara en fantastisk trädgårdsodlare.

I rollerna se vi Jessica Brown Findlay, Andrew Scott, Jeremy Irvine och Tom Wilkinson. Från 2013. Finns på Google Play och SF Anytime..

22. The Bookshop

England 1959. I en liten konservativ brittisk kuststad bestämmer sig Florence Greed att gå emot den artiga men samtidigt skoningslösa lokalbefolkning och öppna stadens första och enda bokhandel. Lokalen som hon väljer är Old House, ett övergivet hus mitt i staden som enligt rykten sägs spöka, dessutom har den inflytelserika fru Gamart planer att bygga en konsthall i just det huset. ​

I rollerna ser vi Emily Mortimer, Bill Nighy och Patricia Clarkson. Från 2017. Finns på Google Play. Viaplay, Apple TV och SF Anytime.

23. The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society

London 1946. Den karismatiska författaren Juliet får ett brev från en mystisk litteraturklubb på den nazi-ockuperade ön Guernsey. Av nyfikenhet reser hon dit och får möta klubbens excentriska medlemmar. Däribland Dawsey, den lite mystiska men fascinerande man som skrivit brevet. Allteftersom krigstidens hemligheter uppenbaras blir Juliet alltmer fäst vid ön, bokklubben och Dawsey – vilket kommer att förändra hennes liv för alltid.

I rollerna ser vi Lily James, Matthew Goode, Jessica Brown Findlay och Penelope Wilton. Från 2018. Finns på Netflix, SF Anytime, Viaplay, Google Play och Apple TV.

24. En dag i livet

Filmen En dag i livet (Un Unfinished Life) md Robert Redford, Jennifer Lopez och Morgan Freeman.

Einars son dog i en trafikolycka för flera år sedan. En dag kommer den f d sonhustrun tillsammans med en sondotter som Einar inte vet om. Eftersom Einar anklagar sonhustrun för sonens död är deras relation inte den bästa, men relationen påverkas av vänskapen som uppstår mellan Einar och sondottern.

I rollerna ser vi Jennifer Lopez, Robert Redford och Morgan Freeman. Från 2005. Finns på Google Play, Apple TV och SF Anytime.

Det här var en lista över de höstfilmer vi tycker är bland de mest sevärda och mysiga och som finns att tillgå online. Har du tips på fler höstfilmer? Lämna gärna ett tips i kommentarsfältet.