Lista på pandemifilmer att se i karantän

Läskiga filmer om pandemier och virus

Sitter du rastlös hemma och vill fördriva tid genom att se filmer på temat virus som hotar världen som vi känner den? Vi har här sammanställt en lista på 32 filmer där vi tagit oss friheten att inkludera både epidemier och pandemier av skilda slag. Virus, bakterier, zombies, blindhet, infertilitet… Allt från skräck till romantik.

1. CONTAGION

Amerikansk dramathriller från 2011.

Contagion - en pandemifilm
Contagion – en pandemifilm

En kvinna återvänder till Minnesota efter ett besök i Hong Kong. Hon blir mystiskt sjuk och dör inom några dagar. Strax insjuknar alltfler då det dödliga,  luftburna viruset sprider sig som en löpeld. Forskarna kämpar för att hitta en lösning innan paniken blir dödligare än sjukdomen.

I rollerna i denna pandemifilm ser vi Gwyneth Paltrow, Matt Damon, Jude Law, Marion Cotillard och Kate Winslet.

Regi: Steven Soderbergh.

Finns på SF Anytime, Viaplay och Google Play.

2. OUTBREAK (I FAROZONEN)

Amerikansk actionthriller från 1995.

Outbreak - en film om pandemi och virus och ebolla
Outbreak – från 1995

Ett ebola-liknande virus upptäcks i Afrika 1969. 25 år senare blossar det upp igen. Överste Sam Daniels från amerikanska armén skickas för att undersöka det. Han upptäcker att viruset sprider död omkring sig och återvänder med varningar som ingen vill lyssna på. Under tiden har en apa förts in i USA via ett fraktskepp.

I rollerna ser vi Dustin Hoffman, Rene Russo och Morgan Freeman.

Regi: Wolfgang Petersen.

Finns på SF Anytime och Google Play.

3. 12 MONKEYS 

Amerikansk science fiction thriller från 1995.

12 Monkeys - en film om Virus med Bruce Willis
12 Monkeys – en virusfilm

År 2030 har 99% av jordens befolkning gått under på grund av ett virus. James Cole skickas tillbaka till 1996 för att rädda mänskligheten genom att ta reda på virusets ursprung. På grund av sina resor genom tiden vet Cole snart inte vad han ska tro om sin mentala hälsa i en värld öppen för många frågor men inga svar. Stämmer det verkligen att viruset skapades av en organisation vid namn De 12 apornas armé eller är det bara ett villospår? Kanske släpptes viruset istället avsiktligt ut av en ensam laboratorieassistent.

I rollerna ser vi Bruce Willis, Brad Pitt, Madeleine Stowe och Christopher Plummer.

Regi: Terri Gilliam.

Finns på SF Anytime.

4. CARRIERS

Amerikansk skräckfilm/thriller från 2009.

Carriers - en film om virus och sjukdomar
Filmen Carriers

I en värld förstörd av ett virusutbrott finner vi Brian, hans flickvän Bobby, hans bror Danny och deras vän Kate, på väg till en strand där bröderna tillbringade sina barndomssemestrar. På vägen till tillflyktsorten är reglerna enkla: ta småvägar och undvik till varje pris kontakt med andra människor. När deras bil går sönder i öknen stöter de på en man som heter Frank, som försöker få sin dotter till en läkare.

I rollerna: Chris Pine, Emily Van Camp, Christopher Meloni och Piper Perabo.

Regi: Alex Pastor och David Pastor.

Finns på Google Play.

5. BLINDNESS (BLINDHETEN)

Kanadensisk-japanskt thrillerdrama från 2008.

Blindness - blindheten - film
Alla blir blinda i denna film

Baserad på den portugisiska romanen av José Saramago. Filmen utforskar vad som händer när världen drabbas av en pandemi som gör människor blinda. De först drabbade sätts i karantän i ett övergivet mentalsjukhus där de kriminella och de fysiskt starka snart profiterar på de svagare. Det finns dock en kvinna där som i hemlighet har synen i behåll. 

I rollerna ser vi Julianne Moore, Mark Ruffalo, Gael García Bernal, Danny Glover och Alice Braga.

Regi: Fernando Meirelles.

Finns på Google Play.

6. THE PAINTED VEIL (KÄRLEKENS SLÖJA)

Kinesiskt-amerikanskt kärleksdrama från 2006.

The painted veil - kärlekens slöja
Kärlekens slöja

I mitten av 1920-talet reser läkaren Walter Fane och hans hustru Kitty till Shanghai där Walter ska arbeta på det lokala sjukhuset. För den inbundne Walter är arbetet viktigare än privatlivet och medan han totalt uppslukas av sitt nya jobb inleder den försummade Kitty en affär med en annan man. När Walter upptäcker detta hämnas han genom att ta ett jobb i en avlägsen by på den kinesiska landsbygden där en dödlig koleraepidemi brutit ut. Han tvingar Kitty att följa med.

I rollerna ser vi Naomi Watts och Edward Norton.

Regi: John Curran.

Finns på Google Play.

7. I AM LEGEND

Brittisk-Amerikansk actionthriller från 2007.

I am legend - en film med Will Smith om virus
I Am Legend med Will Smith

Robert Neville är en forskare som misslyckats med att stoppa spridningen av ett mänskligt skapat virus som slagit ut allt levande. Neville är den sista mänskliga överlevande i det som är kvar av New York City. Under tre år har han skickat ut dagliga radiomeddelanden, i hopp om att hitta andra överlevande. Och han är inte ensam. De infekterade lurar i skuggorna. Neville drivs nu av ett återstående uppdrag: att hitta ett sätt att vända effekterna av viruset med hjälp av sitt egna immuna blod.

I rollerna ser vi Will Smith, Alice Bragg och Dash Mihok.

Regi: Francis Lawrence.

Finns på Google Play.

8. HERE ALONE

Amerikansk skräckfilm/thriller från 2016.

Here Alone - en film om epidemi
Here Alone

En mystisk epidemi har drastiskt minskat befolkningen. De kvarvarande har symptom som skapar aggressivt och irrationellt beteende. En ensam ung kvinna har flytt ut i vildmarken i ett försök att överleva efter att hennes man och dotter dött. I jakt på mat tar hon sig ibland till gårdar. Vid ett av dessa besök stöter hon på en skadad man med en tonårig dotter som är på väg norrut.

I rollerna ser vi Lucy Walters och Gina Piersanti.

Regi: Rod Blackhurst.

Finns på SF Anytime.

9. DOOMSDAY

Brittisk science fiction/actionfilm från 2008.

Doomsday - Film om virus i Skottland
Doomsday – i Skottland

Ett dödligt virus sprids över Skottland, det infekterar miljoner och dödar hundratusentals. För att stoppa spridningen agerar brittiska myndigheterna genom att sätta landet i karantän genom att bygga en mur. Denna oortodoxa metod lyckas. Tre decennier senare återuppstår viruset i London. Via satellitbilder har man fått information om att människor har setts på gatorna i Skottlands städer. Man misstänker därför att någon har funnit ett botemedel. En grupp av specialister sänds till Skottland för att hitta botemedlet.

I rollerna ser vi Rhona Mitra, Bob Hoskins och Malcom McDowell.

Regi: Neil Marshall.

Finns på SF Anytime.

10. CARGO

Australiensiskt skräckdrama från 2017.

Cargo - en film om virus och Zombies i Australien
Zombie-virus i Australien

Ett virus sprider sig över Australien och förvandlar människor till zombies inom 48 timmar. Vi får följa en man i hans strävan att hitta ett nytt hem till sin dotter och sätta henne i säkerhet innan det är för sent.

I rollerna ser vi Martin Freeman, Simone Landers, Anthony Hayes, Caren Pistorius och Susie Porter.

Regi: Ben Howling och Yolanda Ramke.

Finns på Netflix. 

11. THE OMEGA MAN (DEN SISTE MANNEN)

Amerikansk science fiction från 1971.

The Omega man - den sista mannen - en film från 1971 om virus
The Omega Man från 1971

Doktor Robert Neville har tack vare sina experiment med vaccin överlevt den pest som utrotat större delen av mänskligheten. Fortfarande finns det överlevare, men de är alla deformerade och psykotiska. Han kämpar nu för att hitta ett botemedel. Men de zombie-liknande överlevande anser att Neville är en symbol för vetenskapen och den gamla världen och att han därför måste dö. Filmen bygger på Varulvarnas natt av Richard Matheson, vilken också legat till grund för filmen I Am Legend. 

I rollerna ser vi Charles Heston, Anthony Zerbe, Rosalind Cash och Paul Koslo.

Regi: Boris Sagal.

Finns på Google Play.

12. PERFECT SENSE (THE LAST WORD)

Romantiskt science fiction drama från 2011.

Perfect sense - film om epidemi
Perfect Sense i en epidemi

Vi får i denna film följa en kock som blir förälskad i och inleder en relation med en vacker forskare. Ungefär samtidigt förlorar kocken smaksinnet, vilket flera andra i hans omgivning också gör. Det visar sig att en epidemi sprider sig över världen. En epidemi som får människorna att förlora sina sinnen ett efter ett. Den kvinnliga forskaren arbetar med att finna orsaken till detta. För vad är en kock utan sin smak?

I rollerna ser vi Ewan McGregor och Eva Green.

Regi: David Mackenzie.

Finns på SF Anytime.

13. 28 DAYS LATER (28 DAGAR SENARE)

Brittisk science fiction från 2002

28 dagar senare - en brittisk film om virus
28 dagar senare

Djurrättsaktivister bryter sig in i ett laboratorium med avsikt att släppa ut schimpanser. De ignorerar en forskares varning om att hålla burarna låsta då schimpanserna är infekterade av ett virus som orsakar raseri. Detta får katastrofala följder. Tjugoåtta dagar senare vaknar huvudpersonen Jim upp, ensam på ett övergivet sjukhus. Han upptäcker snart att London är öde och att han är en av få överlevande.

I rollerna i virus-filmen 28 dagar senare, ser vi Cillian Murphy och Naomie Harris.

Regi: Danny Boyle.

Finns på Google Play.

14. THE LAST DAYS (LOS ÚLTIMOS DÍAS)

Spansk science fiction-thriller från 2013.

En film om virus och karantän i Barcelona
Karantän i Barcelona

En mystisk epidemi sprider sig över jorden. Människorna utvecklar en irrationell rädsla för öppna platser vilket får hela mänskligheten att hålla sig inomhus. Denna ofrivilliga husarrest leder till kaos och panik. Efter sex veckor bestämmer sig dock Marc för att ge sig ut i Barcelona för att finna sin flickvän Julia.

I rollerna ser vi Quim Gutiérrez, José Coronado och Marta Etura.

Regi: Álex Pastor och David Pastor.

Finns på SF Anytime.

15. THE CRAZIES

Amerikansk skräckfilm/thriller från 2010.

The Crazies - en skräckfilm om virus
The Crazies – en skräckfilm

Efter att ett flygplan kraschat sprids ett giftigt virus i den lilla staden Ogden Marsh i Iowa. Viruset förvandlar människor till våldsamma psykopater och hela staden tvingas till karantän av militära styrkor. Sheriffen, hans fru och två andra är dock opåverkade av viruset och slåss för sin överlevnad genom att fly.

I rollerna ser vi Radha Mitchell, Timothy Olyphant och Danielle Pancake.

Regi: Breck Eisner.

Finns på Google Play.

16. KAMELIADAMEN (CAMILLE)

Amerikanskt romantiskt drama från 1936.

Kameliadamen med Greta Garbo
Kameliadamen med Greta Garbo

Baserad på boken La Dame aux camelias av Alexandre Dumas. I 1800-talets Paris lever Marguerite Gautier ett liv som kurtisan till rika män. När hon möter den stora kärleken i överklassynglingen Armand Duvall övertalar han henne att ge upp livet som kurtisan och flytta ut på landet med honom. Armands pappa är dock inte förtjust i idén och övertalar henna att inte gifta sig med Armand utan istället bevisa sin kärlek genom att lämna honom. Marguerite är drabbad av den obotliga sjukdomen tuberkulos och fram till hennes död tror Armand att hon lämnat honom för en annan man.

I rollerna: Greta Garbo och Robert Taylor.

Regi: George Cukor

Finns På Google Play.

17. MOULIN ROUGE

Amerikansk-australisk musikalfilm från 2001.

Filmen Moulin Rouge från 2001
Moulin Rouge, från 2001

Film baserad på Kameliadamen. Den passionerade poeten Christian reser från London till Paris år 1899. Han hamnar mitt i den bohemiska revolutionen och faller för den förtrollande vackra kurtisanen Satin som är stjärna på den färgsprakande, sensuella nattklubben Moulin Rouge. De inleder ett förhållande men måste dölja sin kärlek då Satin är bortlovad till en rik hertig. Samtidigt hotar ännu en fara att slita Satin från Christian då hon drabbas av tuberkulos.

I rollerna ser vi Nicole Kidman och Ewan McGregor.

Regi: Baz Luhrmann.

Finns på Google Play

18. WORLD WAR Z

Amerikansk-brittisk science fiction från 2013.

World War Z - en film om Zombies och virus med Brad Pitt
Zombies och virus i World War Z

Den före detta FN-anställde Gerry Lane korsar världen i en jakt mot tiden för att stoppa ett virus som förvandlar människor till zombies. Denna zombie-pandemi störtar arméer och regeringar och hotar att förstöra hela mänskligheten.

I rollerna ser vi Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz.

Regi: Marc Forster

Finns på Google Play

19. SEASON OF THE WITCH

Amerikansk skräck/äventyrsfilm från 2011.

En film om digerdöden med Nicolas Cage
Digerdöden har en av huvudrollerna

Cage och Perlman spelar två korsriddare som återvänder från sina korståg för att finna sitt hemland förstört av digerdöden. En flicka anklagas av kyrkans äldsta för att vara häxa och ansvarig för förstörelsen. Riddarna får i uppdrag att föra henne till ett kloster så att munkarna där kan lyfta förbannelsen från landet.

I rollerna ser vi Nicolas Cage och Ron Perlman.

Regi: Dominic Sena.

Finns på Google Play

20. CHILDREN OF MEN

Brittisk-amerikansk science fiction från 2006.

Children of Men - en film om pandemi
Filmen Children of Men

Baserad på P.D. James roman Människors barn. Filmen beskriver ett framtida samhälle där inga barn fötts på nästan 20 år och nästan alla samhällen har kollapsat. I denna pandemi av infertilitet är Storbritannien, en polisstat med stängda gränser, det enda land som någorlunda fungerar. Då dyker en gravid kvinna upp.

I rollerna ser vi Clive Owen, Julianne Moore och Michael Caine.

Regi: Alfonso Curaón.

Finns på Google Play.

21. TRAIN TO BUSAN

Sydkoreansk skräck/action från 2016.

Train to Busan - en skräckfilm om virus
Skräckfilm om virus

Då ett zombie-virus bryter ut i Sydkorea tvingas passagerarna på ett tåg från Seoul till Busan att slåss för sin överlevnad.

I rollerna ser vi Gong Yoo, Jung Yu-mi, och Ma Dong-seok.

Regi: Yeon Sang-ho.

Finns på Google Play.

22. WARM BODIES

Amerikansk romantisk zombiefilm från 2013.

Warm bodies
Warm Bodies

En omarbetning av Shakespeares Romeo och Juliet. Filmen utspelar sig under en pandemi. Efter att en högst ovanlig zombie räddar en ännu levande flicka från en attack formar de två en relation. Detta sätter igång händelser som kan transformera hela den livlösa världen. Om hur kärlek mellan motstående läger kan förändra världen.

I rollerna ser vi Nicholas Hoult och Teresa Palmer.

Regi: Jonathan Levine.

Finns på Google Play.

23. THE CASSANDRA CROSSING (PÅ ANDRA SIDAN BRON)

Engelsk actionthriller från 1976.

The Cassandra Crossing - en film från 1976
Spännande film från 1976

Från Genève har expresståget mot Stockholm just avgått med bortåt tusen passagerare . En av dem är en fripassagerare, en ung svensk terrorist, som efter en misslyckad bombkupp mot WHO, vält omkull en glasbehållare med en bakterieodling och drabbats av lungpest. Man riskerar nu att han skall smitta ner hela tåget. Den amerikanske underrättelseöversten Mackenzie och en kvinnlig läkare, Elena Stranden, får radiokontakt med tåget och en läkare som befinner sig bland passagerarna. Tåget isoleras, förseglas och dirigeras om mot Polen till ett karantänläger på andra sidan Cassandrabron. Men kommer bron att hålla?

I rollerna: Sophia Loren, Richard Harris, Ava Gardner, Martin Sheen och Burt Lancaster.

Regi: George Pan Cosmatos.

24. PHASE 7

Argentinsk science fiction/komedi-thriller från 2010.

Phase 7 - en pandemikomedi
Phase 7 – en pandemikomedi

I ett lägenhetskomplex, satt i karantän efter att en dödlig pandemi brutit ut i Argentina, befinner sig en man med sin gravida fru. I det växande kaos som omger dom måste han skydda sin familj från grannarna medan världen utanför snabbt förändras.

I rollerna i pandemifilmen Phase 7 ser vi Daniel Hendler, Yayo Guridi, Jazmín Stuart och Federico Luppi.

Regi: Nicolas Goldbart.

25. THE HAMBURG SYNDROME

Fransk-tysk film från 1979.

Hamburg Syndrome - en film om sjukdom
En film om sjukdom

Ett symboliskt drama med politiska övertoner. En sjukdom sprider sig i Hamburg samtidigt som en medicinsk konferens pågår. En av läkarna håller inte med de andra om hur man ska bota sjukdomen. Läkaren reser tillsammans med en grupp söderut för att finna överlevande och finna räddning.

I rollerna ser vi Helmut Griem, Fernando Arrabal och Carline Seiser.

Regi: Peter Fleischmann. Originaltitel: Die Hamburger Krankheit.

26. LOVE IN THE TIME OF CHOLERA (KÄRLEK I KOLERANS TID)

Amerikansk romantisk dramafilm från 2007.

Love in the time of cholera - en film om kolera
En film om kolera

Baserad på Gabriel Garcia Marquez roman. Budpojken Florentino förälskar sig i den nyinflyttade mulåsneägarens dotter Fermina. De brevväxlar ihärdigt och Florentino lovar Fermina livslång kärlek. När fadern får reda på detta för han bort Femina och får henne att gifta sig med stadens doktor, en man vid namn Urbino. Urbino arbetar med att utrota koleran i deras stad. Ordet kolera kan på spanska även användas i betydelsen passion och vrede. Den typen av kolera har drabbat den kärlekssjuke Florentino som aldrig ger upp hoppet om Fermina. När Ferminas man dör är Florentino inte sen att uppsöka henne.

I rollerna ser vi Javier Bardem, Giovanna Mezzogiorno, John Leguizamo och Benjamin Bratt.

Regi: Mike Newell. Originalmusik av Shakira.

Finns att köpa på DVD i ett flertal Hemmakvällbutiker. Finns även att låna på vissa bibliotek.

27. THE FLU (aka FLU)

Sydkoreansk film om virus från 2013.

The flu - en virusfilm från Sydkorea
The Flu från Sydkorea

Ett dödligt, luftburet virus skapar kaos då det sprider sig i en sydkoreansk stad. Medicinsk expertis får panik över detta mystiska virus som dödar inom 36 timmar. Regeringen beordrar militären att sätta hela området i karantän. Ingen kommer in. Ingen kommer ut.

I rollerna ser vi Jang Hyuk och Soo Ae.

Regi: Sung-su Kim. Originaltitel: Gamgi.

Finns på Amazon Prime Video.28. 93 DAYS

Nigeriansk dramathriller från 2016.

93 days - en film om sjukdom i Nigeria
93 days

När Patrick Sawyer kollapsar vid sin ankomst till Lagos, Nigeria, förs han till sjukhuset med feberliknande symtom. Läkarna konstaterar snabbt att det inte rör sig om malaria. Plötsligt är de i en kamp mot tiden för att begränsa en mycket dödlig sjukdom från att bryta ut och sprida sig i en megastad med en befolkning på över 20 miljoner människor.

I rollerna ser vi Danny Glover, Bimbo Akintola och Somkele Iyamah.

Regi: Steve Gukas.

Finns på Amazon Prime Video.

29. DAY OF RESURRECTION (aka VIRUS)

Japanskt skräckdrama från 1980.

Day of resurrection från 1980 - en japansk film om virus
Film om virus från 1980

Efter att ett virus ödelagt jorden finns ett fåtal överlevande på Antarktis, då viruset bir inaktivt vid tio minusgrader. Dessa kämpar febrilt efter att hitta ett botemedel och därmed rädda det som räddas kan.

I rollerna ser vi Masao Kusakari, George Kennedy och Olivia Hussey.

Regi: Kinji Fukasaku. Originaltitel: Fukkatsu no hi.

Finns på Amazon Prime Video under namnet Virus.

30. VIRUS

Indisk dramathriller från 2019.

En film om virus i Indien - från 2019
En film om virus i Indien

Utspelar sig i Kerala och språket är Malayalam. Fiction baserad på sann historia. Som utspelar sig  då det dödliga Nipah viruset speds i Kerala för några år sedan. Vi får sen den kollektiva paranoia som följer i virusets spår och följa  de modiga människor som jobbade med att kontrollera och hindra vidare smittspridning med risk för sitt eget liv.

I rollerna ser vi Kunchacko Boban och Parvathy Thiruvoth.

Regi: Aashiq Abu

31. DERANGED

Sydkoreansk science fiction thriller från 2012.

Deranged - en film om sjukdom och virus
Deranged

Jae-hyuk är en biokemist som efter att ha förlorat sitt jobb som professor nu arbetar som läkemedelssäljare. När döda kroppar plötsligt börjar dyka upp i floden Han visar det sig vara kopplat till ett virus som kontrollerar människors hjärnor. Medan myndigheterna jobbar på att finna ett botemedel kämpar Jae-hyuk för att rädda sin familj som börjar uppvisa symptom på att ha blivit smittade.

I rollerna: Kim  Myung-min, Kim Dong-wan, Moon Jung-Her och Lee Ha-nui.

Regi: Park Jung-woo. Originaltitel: Yeon-ga-si.

32. PONTYPOOL

Kanadensisk skräckfilm från 2008.

Pontypool - virus i Kanada
Pontypool – virus i Kanada

Ett radioteam får in rapporter om extrema och blodiga händelser i staden Pontypool, Ontario. Någon form av virus sprider sig snabbt bland befolkningen och hotar att slita sönder staden. Bäraren av viruset verkar vara språket. Att prata om problemet i radio kan således förvärra allt.

I rollerna: Stephen McHattie, Hrant Alianak, Lisa Houle och Georgina Reilly.

Regi: Bruce McDonald

Finns att köpa på DVD i ett flertal Hemmakvällbutiker.

Har du tips på fler pandemifilmer som skulle passa på vår lista? Hör gärna av dig till oss med tips!