Penélope Cruz Topp Tio

Vi älskar den spanska skådespelerskan Penelope Cruz och tycker att hon medverkat i många fantastiska filmer. Här är våra absoluta favoriter.

Penelope Cruz och Javier Bardem i filmen Jamon Jamon.

1. Jamon Jamon (Ät mig!)

Spansk romantisk dramakomedi från 1992 i regi av Jose Juan Bigas Luna. Filmen gav Penelope ett genombrott och hon spelar här mot sin nuvarande man Javier Bardem. Handlingen centreras kring Silvia som lever sitt liv i ett ensamt hus längs en väl trafikerad väg som går genom spansk öken. På kvällarna lagar hon potatisomelett som hon säljer på fabriken där hon arbetar med att sy herrunderkläder. Hennes mamma jobbar på en närbelägen bordell. Fabriksägarens son har en relation med Silvia och är redo att gifta sig med henne. Men kommer hans familj att gå med på det?

Penelope Cruz i filmen Belle Epoque.

2. Belle Epoque

The age of beauty är en spansk romantisk dramakomedi från 1992 i regi av Fernando Trueba. Året är 1931, tiden före spanska inbördeskriget och Franco. Den unge desertören Fernando gömmer sig hos den fritänkande konstnären Manolo. De båda delar syn kring livets mening och krigets meningslöshet Fernando blir helt betagen i Manolos fyra döttrar, som alla är mycket olika men som alla besvarar hans känslor. Vem ska han välja att gifta sig med? Penelope spelar den yngsta dottern Luz.

Penelope Cruz och Nicolas Cage i filmen Kapten Corellis Mandolin.

3. Kapten Corellis Mandolin

Amerikansk-brittisk-fransk romantisk dramafilm från 2001 i regi av John Madden. Filmen är baserad på en roman av Louis de Bernières. Filmen utspelar sig på den grekiska ön Kefalonia under andra världskriget. Pelagia är dotter till öns läkare och förlovad med fiskaren Mandras. Mandras är ute i krig med den grekiska armén som ska strida mot italienarna i Albanien. Då ön blir ockuperad av tyskar och italienare möter Pelagia den italienske Kapten Corelli som hon mot sin vilja blir kär i. Penelope Cruz spelar Pelagia och i rollen som Corelli ser vi Nicolas Cage. Mandras spelas av Christian Bale.

Finns på SF Anytime

Charlize Theron och Penelope Cruz i filmen Head in the Clouds.

4. Head in the clouds

Kanadensiskt-brittiskt romantiskt krigsdrama från 2004 i regi av John Duigan. Fotografen Gilda delar sin lägenhet i 1930-talet Paris med irländska läraren Guy och den spanska flyktingen Mia. Under spanska inbördeskriget och senare andra världskriget får vi följa hur deras politiska ställningstaganden komplicerar och hotar vänskapsbandet mellan de tre. Penelope spelar Mia och i rollen som Gilda ser vi Charlize Theron. Stuart Townsend spelar Guy.

Javier Bardem, Penelope Cruz och Scarlett Johansson i filmen Vicky Cristina Barcelona.

5. Vicky Cristina Barcelona

Amerikanskt romantiskt drama från 2008 i regi av Woody Allen. Två kvinnliga, amerikanska turister i Barcelona blir föremål för en excentrisk målares intresse. Vickys och Cristinas semester förvandlas till en sensuell resa där attraktion och temperament kulminerar och kokar över av begär och kaos då målarens hetlevrade före detta hustru, Maria Elena, gör sin dramatiska entré. Målaren och hans hustru spelas av Javier Bardem och Penélope Cruz. I rollerna som Vicky och Cristina ser vi Rebecca Hall och Scarlett Johansson.

Finns på Viaplay.

Ben Kingsley och Penelope Cruz i filmen Elegy - Skönhetens makt.

6. Elegy (Skönhetens makt)

Amerikanskt romantiskt drama från 2008 i regi av Isabel Coixet. Baserad på en roman av Philip Roth. En äldre manlig universitetsprofessor (David) inleder ett passionerat förhållande med en vacker yngre elev (Consuela). En berättelse om relationer, om att våga, om att se och att bli sedd. I huvudrollerna ser vi Ben Kingsley och Penélope Cruz.

Penelope Cruz i filmen Broken Embraces.

7. Broken Embraces

Brustna omfamningar är en spansk dramathriller från 2009 i regi av Pedro Almodóvar. Handlingen kretsar kring förhållandet mellan en regissör och en skådespelerska, som är fast i ett destruktivt äktenskap med en mäktig och hänsynslös affärsman. Filmen behandlar ämnen som svartsjuka, svek och skuld. Skådespelerskan Lena spelas av Penélope Cruz. Regissören spelas av Lluís Homar. I rollen som affärsmannen ser vi José Luis Gómez.

Finns pa Google Play och SF Anytime.

Emile Hirsch och Penelope Cruz i filmen Twice Born.

8. Twice born

Venuto al mondo är ett romantiskt krigsdrama från 2012 i regi av Sergio Castellitto. Baserad på en roman av Margaret Mazzantini. Under vinterolympiaden i Sarajevo 1984 förälskar sig en italiensk kvinna (Gemma) i en amerikansk fotograf (Diego). Vi förs sedan framåt i tiden och Gemma är nu en ensamstående mor till en tonårig pojke. Hon får veta att det pågår en utställning i Sarajevo med bilder av Diego och bestämmer sig för att resa dit med sin son. De vandrar runt i staden och Gemmas minnen väcks till liv. Penelope spelar Gemma och Diego spelas av Emile Hirsch.

Finns på SF Anytime.

Penelope Cruz och Javier Bardem i filmen Everybody Knows.

9. Everybody knows

Alla vet är en spanskspråkig mystisk dramathriller från 2018 i regi av Asghar Farhadi. Det börjar med bröllopsyra i en liten spansk by. Lagom till festen anländer Laura med sina två barn Diego och Irene. Laura bor sedan länge i Buenos Aires med sin make Alejandro som dock inte kommit med till Spanien. Tonåriga Irene dras snabbt till den lokale snyggingen Filipe. Filipes farbror Paco är en gammal vän till Laura. Festen är i full gång då elektriciteten plötsligt slocknar. När ljuset kommer tillbaka är Irene försvunnen. Snart hör kidnapparna av sig med krav på lösensumma. I huvudrollerna som Paco och Laura ser vi Javier Bardem och Penélope Cruz.

Finns på Google Play och Viaplay.

Antonio Banderas i filmen Smärta och ära.

10. Smärta och ära

Pain and Glory är ett spanskt drama från 2019 i regi av Pedro Almodóvar. Den framgångsrike regissören Salvador Mallo plågas av krämpor i rygg och själ. Han har tappat lusten till det mesta. Då han blir inbjuden till cinemateket i Madrid, för att närvara vid en visning av hans 32 år gamla genombrottsverk, söker Salvador upp filmens huvudrollsinnehavare som han bröt med efter filmens premiär. Vi får parallellt se minnen från hans barn-och ungdomsår dyka upp. Hans första längtan, hans första kärlek, hans första hjärtesorg. Genom att möta sitt förflutna finner han en väg till räddning. I rollen som Salvador Mallo ser vi Antonio Banderas. Penelope Cruz spelar hans mamma.

Finns på Google Play och Viaplay.