Alla filmer med Tom Cruise

En lista över filmer som Tom Cruise medverkat i

Tom Cruise började bli känd världen runt på 1980-talet med filmer som Top Gun (1986); The Color of Money (1986), Rain Man (1988) och Born on the Fourth of July (1989). På 1990-talet var han en av de högst betalade skådespelarna i världen och medverkade i stora filmer som Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles (1994), Mission: Impossible (1996) och Jerry Maguire ( 1996), för vilken han fick en Oscar-nominering för bästa skådespelare. Tom Cruise största filmprojekt, där han även har huvudrollen är filmerna i ”Mission Impossible”-serien som har dragit in miljarder av dollar över hela världen.

Här kan du se en lista över alla filmer som Tom Cruise medverkat i. Vilken som är den bästa filmen med Tom Cruise överlåter vi till dig själv att avgöra.

Tom Cruise-filmer från 1980-talet

Endless Love (1981)

Endless love - film med Tom Cruise på 1980-talet

Den första filmen Tom Cruise medverkade i heter Endless Love. Han spelade där den snygga killen ”Billy” som var en pyroman när han var åtta år gammal.

Taps (1981)

Filmen Taps med Tom Cruise

Militära kadetter vidtar extrema åtgärder för att säkerställa framtiden för deras akademi, när dess existens hotas av lokala lägenhetsbyggare. Tom Cruise spelar rollen som kadettkapten David Shawn i denna film.

The Outsiders (1983)

The Outsiders - film från 1983 med Tom Cruise

Rivaliteten mellan två gäng, de fattiga Greasers och de rika Socs, blir bara värre när en gängmedlem dödar en medlem av det andra gänget. Tom Cruise har rollen som Steve Randle i denna filmklassiker från tidigt 1980-tal.

Losin’ It (1983)

Losin it - film med Tom Cruise från 1983

År 1965 åker fyra oroliga tonåriga killar till Tijuana, Mexiko för att festa en natt när de får sällskap av en hjärtekrossad hemmafru som är i stan och söker en snabb skilsmässa. Tom Cruise spelar här rollen som ”Woody”.

Risky Business (1983)

Risky Business - film med Tom Cruise år 1983

En tonåring i Chicago vill ha lite kul hemma medan hans föräldrar är borta, men situationen går snabbt ur styr. Tonåringen Joel spelas av Tom Cruise som har huvudrollen i denna film som även har namnet ”Föräldrafritt” på svenska.

All the Right Moves (1983)

All the right moves med Tom Cruise

Stefen Djordjevic, som spelas av Tom Cruise, är en ambitiös ung fotbollsstjärna som är fångad i en döende kvarnstad – såvida inte hans färdigheter kan ge honom en väg ut.

Legend (1985)

Legend - film med Tom Cruise från 1985

En ung man måste hindra Lord Darkness från att förstöra dagsljuset och gifta sig med kvinnan han älskar. Det är Tom Cruise i egen hög person som spelar ”Jack”.

Top Gun (1986)

Top Gun med Tom Cruise

När elever vid USA: s marina elitjaktvapenskola tävlar om att bli bäst i klassen lär sig en vågad ung pilot några saker från en civil instruktör – saker som inte undervisas i klassrummet. En riktigt 80-talsklassiker och en riktig språngbräda till fler storfilmer för Tom Cruise som här spelar rollen som ”Maverick”.

The Color of Money (1986)

Filmen The Color of Money med Cruise och Newman

Den snabbe Eddie Felson (Paul Newman) lär en kaxig men oerhört begåvad ung man (Vincent, spelad av Tom Cruise) det viktigaste inom spelet pool, vilket i sin tur inspirerar honom själv att göra en osannolik comeback.

Cocktail (1988)

Cocktail - film med Tom Cruise

En begåvad New York City-bartender (Brian Flanagan, spelad av Tom Cruise) tar ett jobb på en bar på Jamaica och blir kär.

Rainman (1988)

Filmen Rainman med Tom Cruise och Dustin Hoffman

I filmen Rainman spelar Tom Cruise Charles Sanford ”Charlie” Babbit, som är en självcentrerad bilhandlare / hustler / bookie i Los Angeles och som är i krig med sitt eget liv. Charlie, som ung tonåring, använde sin fars Buick-cabriolet 1949 utan tillstånd och som en följ av det hamnade han i fängelse i två dagar på grund av att hans far rapporterade att den var stulen. Det är då som Charlie får reda på att hans främmande far dog och i sitt testamente lämnade han över en enorm bädd av rosor och bilen medan resten av testamentet på 3 miljoner dollar går in i en trustfond för att delas ut till någon. Charlie verkade ganska arg för detta och bestämde sig för att undersöka denna fråga. Det verkar som att ”någon” är Raymond, Charlies okända bror, en autistisk man som lever i en egen värld och bor på Walbrook Institute. Charlie kidnappar sedan Raymond och bestämmer sig för att ta honom med på en (lite för) spännande resa till västkusten som ett hot om att få arvet på 3 miljoner dollar.

Born on the Fourth of July (1989)

Born on the Fourth of July, som även fick titeln ”Född den 4 juli” när den gick up bio i Sverige, är biografin om Ron Kovic. Karaktären Ron spelas av Tom Cruise. Efter att ha blivit förlamad i Vietnamkriget blir han en politisk aktivist mot krig och för mänskliga rättigheter. Ron känner sig förrådd av det land han kämpade för.

Tom Cruise-filmer från 1990-talet

Days of Thunder (1990)

Filmen Days of Thunder med Tom Cruise

Cole Trickle (Tom Cruise) gör entré i Nascar racing-världen. Han är en snygg chaufför med hett humör, och den här attityden skapar trubbel, inte bara med andra förare utan även med medlemmar i hans eget team.

Far and Away (1992)

Far and Away - film med Tom Cruise och Nicole Kidman

På svenska är filmen Far and Away även känd vid namnet Drömmarnas horisont. En ung man (Joseph Donnelly, spelad av Tom Cruise) lämnar Irland med sin hyresvärds dotter efter att ha hamnat i trubbel med hennes far. De drömmer om att äga mark vid den stora utdelningen i Oklahoma, 1893. När de kommer till det nya landet hittar de jobb och börjar spara pengar. Mannen blir en lokal boxare med som slåss med sin bara händer och det går som smort tills han blir misshandlad. Då stjäl hans arbetsgivare alla parets pengar och de måste kämpa mot svält på vintern och försöka hålla drömmen om att äga mark vid liv. Under tiden får kvinnans föräldrar reda på var hon har åkt och har kommit till USA för att hitta henne och ta henne tillbaka till Irland.

A Few Good Men (1992)

Filmen A Few Good Men med Tom Cruise

Militäradvokat löjtnant Daniel Kaffee (Tom Cruise) försvarar marinister anklagade för mord. De hävdar att de agerade enligt order.

The Firm (1993)

The Firm med Tom Cruise

En ung advokat ansluter sig till en prestigefylld advokatbyrå för att upptäcka att det har en olycksbådande mörk sida. Mitch McDeere spelas av Tom Cruise.

Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles (1994)

Interview with the Vampire - Tom Cruise

En vampyr berättar sin episka livshistoria om kärlek, svek, ensamhet och hunger. Tom Cruise spelar ”Lestat”.

Mission: Impossible (1996)

Mission Impossible - den första filmen

En amerikansk agent, felaktigt misstänkt för illojalitet, måste upptäcka och avslöja den verkliga spionen utan hans organisations hjälp.

Filmen Mission Impossible, är baserad på den gamla framgångsrika tv-serien. Jim Phelps (Jon Voight) skickades till Prag för ett uppdrag för att förhindra stöld av klassificerat material. Hans fru Claire (Emmanuelle Béart) och hans betrodda partner Ethan Hunt (Tom Cruise) var medlemmar i Phelps team. Tyvärr gick något hemskt fel och uppdraget misslyckades och Ethan Hunt lämnades kvar som till synes den ensamma överlevande. Efter att han rapporterat det misslyckade uppdraget misstänker Kittridge (Henry Czerny), byråns chef, Ethan för att vara den skyldige för det misslyckade uppdraget. Nu använder Ethan oortodoxa metoder (som inkluderar hjälp av en vapenhandlare som går under namnet ”Max” (Vanessa Redgrave)) för att försöka hitta någon som ställer upp för honom och rentvår hans namn.

Jerry Maguire (1996)

Jerry Maguire - film med Tom Cruise

När en idrottsagent har en moralisk uppenbarelse och avskedas för att uttrycka den, bestämmer han sig för att testa sin nya filosofi som en oberoende agent med den enda idrottaren som stannar hos honom och sin tidigare kollega. I huvudrollen ser vi Tom Cruise som spelar Jerry Maguire.

Eyes Wide Shut (1999)

Filmen Eyes Wide Shut med Cruise och Kidman, av Kubrick

I filmen Eyes Wide Shut, som är regisserad av Stanley Kubrick, möter vi en läkare i New York som ger sig ut på en nattlång odyssey av sexuell och moralisk upptäckt efter att hans fru avslöjat en smärtsam hemlighet för honom.

Efter att hans fru, Alice (Kidman), berättar om sina sexuella fantasier, ger sig William Harford (Cruise) ut på en natt med ett sexuellt äventyr. Efter flera mindre lyckade möten möter han en gammal vän, Nick Nightingale – nu en musiker – som berättar för honom om konstiga sexfester där man måste spela piano med ögonbindel. Alla män på festen är klädda och bär masker medan all kvinnor är unga och vackra. Harford lyckas hitta en lämplig kostym och går till festen. Så fort han är där varnas han dock av någon som känner igen honom, trots masken, och personen säger att han är i stor fara. Han lyckas befria sig, men hoten visar sig vara rätt så verkliga.

Magnolia (1999)

Filmen Magnolia med Tom Cruise

Magnolia med Tom Cruise är inte bara en film, det är även en episk mosaik av sammankopplade karaktärer på jakt efter kärlek, förlåtelse och mening i San Fernando Valley.

Tom Cruise-filmer från 2000-talet

Mission: Impossible II (2000)

Mission impossible 2

IMF-agenten Ethan Hunt (Tom Cruise) skickas till Sydney för att hitta och förstöra en genetiskt modifierad sjukdom som kallas ”Chimera”.

Vanilla Sky (2001)

Filmen Vanilla Sky med Tom Cruise

I filmen Vanilla Sky får vi följa David Aames (Tom Cruse), ägaren till ett stort förlag som han ärvt från sin far, som sitter i fängelse. Med en protesmask berättar David sin livshistoria för domstolspsykolog Dr Curtis McCabe.

Minority Report (2002)

Filmen Minority Report med Tom Cruise

I en framtid där en särskild polisenhet kan gripa mördare innan de begår sina brott anklagas en officer från enheten själv för ett framtida mord. Tom Cruise spelar Chief John Anderton.

Austin Powers in Goldmember (2002)

Austin Powers - goldmember

Tom Cruise är Austin Powers, bara för en minut eller så, men ändå. Se Tom som Austin i klippet nedan:

The Last Samurai (2003)

Den siste samurajen med Tom Cruise

Efter att ha fångats i strid anammar en amerikansk militärrådgivare den samurajkultur som han anställdes för att förstöra. Filmen med Tom Cruise gick upp på bio i Sverige med namnet ”Den siste samurajen”.

Collateral (2004)

Collateral - flm med Tom Cruise från 2004

En taxichaufför befinner sig som gisslan hos en kontraktsmördare (Tom Cruise), när han utför sina operationer under en natt i Los Angeles.

War of the Worlds (2005)

Filmen The War of the Worlds med Tom Cruise

En uppdaterad version av H.G Wells ’banbrytande sci-fi-klassiker om en utomjordingsinvasion som hotar mänsklighetens framtid. Den katastrofala mardrömmen får vi se genom ögonen på en amerikansk familj som kämpar för sin överlevnad. Se Tom Cruise i rollen som Ray Ferrier.

Mission: Impossible III (2006)

Mission Impossible 3

IMF-agenten Ethan Hunt, som spelas av Tom Cruise, hamnar i konflikt med en farlig och sadistisk vapenhandlare som hotar både honom och hans fru till livet.

Lions for Lambs (2007)

Filmen Lions for Lambs med Tom Cruise

Tre berättelser berättade samtidigt på nittio minuter i realtid: en republikansk senator (Tom Cruise) som vill bli president ger en timmes intervju till en skeptisk tv-reporter och beskriver en strategi för seger i Afghanistan; två specialstyrkor i ett bakhåll på en afghansk ås väntar på räddning när talibanstyrkorna närmar sig; en statsvetenskapsprofessor vid ett college i Kalifornien bjuder in en lovande student att engagera sig på nytt. Reportern, studenten och soldaterna känner pressen att det måste ta ett snabbt beslut.

Tropic Thunder (2008)

Filmen Tropic Thunder

Efter att inspelningarna gått riktigt dåligt, tvingas en grupp skådespelare som spelar in en krigsfilm med stor budget att bli de soldater de spelar att de är. Tom Cruise har en biroll som ”Les Grossman”.

Valkyrie (2008)

Valkyrie - film med Tom Cruise

En dramatisering av mordet den 20 juli 1944 och ett försök till en politisk kupp av desperata deserterade tyska arméofficerer mot Adolf Hitler under andra världskriget. Tom Cruise spelar överste Claus von Stauffenberg.

Knight and Day (2010)

Filmen Knight and Day med Cruise och DIaz

June Havens ser fram emot att delta i sin syster Aprils bröllop och tar ett plan till Boston. Sedan, plötsligt, korsar hon vägen med den stiliga och charmiga främlingen med en galen och dräpande humor – Roy Miller (Tom Cruise). Efter det kommer Junes liv aldrig att bli det samma igen.

Mission: Impossible – Ghost Protocol (2011)

Mission impossible 3 - ghost protocol

IMF stängs ner när det är inblandat i bombningen av Kreml, vilket får Ethan Hunt (Tom Cruise) och hans nya team att agera på egen hand för att rentvå organisationens namn.

Rock of Ages (2012)

Rock of ages med Tom Cruise

En liten stadsflicka och en stadspojke träffas på Sunset Strip medan de strävar efter sina Hollywood-drömmar.

Jack Reacher (2012)

En mordutredare gräver djupare in i ärende angående en utbildad militärskytt som sköt fem slumpmässiga offer. Jack Reacher spelas av Tom Cruise.

Oblivion (2013)

Oblivion - film med Tom Cruise

En veteran som fått i uppdrag att utvinna jordens återstående resurser, börjar ifrågasätta vad han vet om sitt uppdrag och sig själv. Tom Cruise spelar Jack i filmen Oblivion.

Edge of Tomorrow (2014)

Edge of tomorrow med Tom Cruise

I filmen Edge of Tomorrow, spelar Tom Cruise en soldat som bekämpar utomjordingar och får återuppleva samma dag om och om igen. Dagen startar om varje gång han dör.

Mission: Impossible – Rogue Nation (2015)

Mission Impossible - rouge nation

Ethan (Cruise) och hans team tar sig an sitt mest omöjliga uppdrag ännu när de måste utrota en internationell skurkorganisation som är högkvalificerad och har åtagit sig att förstöra IMF.

Jack Reacher: Never Go Back (2016)

Jack Reacher - Never Go Back

Jack Reacher (Tom Cruise) måste avslöja sanningen bakom en stor regeringskonspiration för att rentvå sitt namn medan han är på flykt från lagen.

The Mummy (2017)

Filmen The Mummy med Tom Cruise

En forntida egyptisk prinsessa väcks från sin krypta under öknen och medför sin illvilja som odlats under årtusenden. En skräck som övergår mänsklig förståelse.

American Made (2017)

American Made med Tom Cruise

Filmen American Made med Tom Cruise, är historien om Barry Seal, en amerikansk pilot som blev en droglangare för CIA på 1980-talet i en hemlig operation som skulle exponeras som Iran-Contra-affären.

Mission: Impossible – Fallout (2018)

Mission Impossible - fallout

Ethan Hunt (Tom Cruise, som du vet) och hans IMF-team, tillsammans med några välbekanta allierade, tävlar mot tiden efter att ett uppdrag har gått fel.

Top Gun: Maverick (2021)

Nya Top Gun 2021 - Maverick

Den nya Top Gun-filmen Maverick har världspremiär den 27 maj 2022. Filmen är nu färdiginspelad.
Maverick spelas av Tom Cruise och Iceman spelas av Val Kilmer, så som sig bör.

Det här var hela listan på filmer där Tom Cruise haft huvudrollen eller en biroll. Vi kommer hålla den uppdaterad. Tom har förutom varit skådespelare även producerat ett 20-tal filmer.