Filmer som utspelar sig i Paris

Drömde du om att fira in våren i Paris? Blev du stoppad av världsläget? Ett sätt att resa utanför hemmet i dessa tider är att se film som utspelar sig i din favoritstad. Här listar vi några filmer som ger den där känslan som bara Paris kan ge. Listar endast filmer som går att se online, vilket gjort att vi fått utesluta några fantastiska filmer som La Vie en Rose, Höst i Paris och De älskande på Pont-Neuf.

Before Sunset. Bara en dag. Film.

1. BARA EN DAG (BEFORE SUNSET)

Amerikanskt romantiskt drama från 2004 i regi av Richard Linklater. Uppföljaren till Bara en natt (Before Sunrise) som kom 1995. I Bara en natt möts den unge amerikanen Jesse och den unga fransyskan Céline möts på ett tåg till Wien där de spenderar en enda natt för att sedan tappa kontakten. I uppföljaren Bara en dag, plockas historien upp nio år senare. De råkar stöta på varandra i Paris där statsvetaren och miljökämpen Céline bor och där Jesse befinner sig för att prata om sin debutroman. Precis som i den första filmen består handlingen till stor del av samtal under promenader. Men denna gången i Paris. Tredje delen i trilogin, Before Midnight, kom 2013.

I rollerna ser vi Ethan Hawke och Julie Delpy.

Finns på Google Play, Viaplay och SF Anytime.

Paris I love you. Paris je t'aime. Film.

2. PARIS JE T’AIME (PARIS I LOVE YOU)

Paris, je t’aime är en episodfilm från 2006 bestående av 18 olika kortfilmer. I arbetet deltog 22 olika regissörer. Alla kortfilmerna utspelar sig i olika arrondissement i Paris. Från början var tanken att det skulle vara en kortfilm från vart och ett av de tjugo distrikten i Paris. Men av olika skäl fick två uteslutas (nr 11 och nr 15).

Bland regissörerna finner Olivier Assayas, bröderna Coen, Alfonso Cuáron, Alexander Payne, Tom Tykwer, Gus van Sant, Gurinder Chadha, Sylvain Chomet, Gérard Depardieu, Wes Craven, Nobuhiro Suwa, Walter Salles och Yolande Moreau.

I rollerna ser vi Natalie Portman, Gena Rowlands, Juliette Binoche, Maggie Gyllenhaal, Steve Buscemi och Bob Hoskins.

Finns på Google Play och SF Anytime.

Amelie från Montmartre.

3. AMELIE FRÅN MONTMARTRE

Fransk-tysk film från 2001, i regi av Jean-Pierre Jeunet. Den unga servitrisen Amelie bor ensam i en vindsvåning i Montmartre, Paris. En dag finner hon ett plåtskrin gömt i lägenheten och bestämmer sig för att hitta dess ägare. Ägaren bir så glad av att få återse sin barndoms skrin att kvinnan bestämmer sig för att göra fler saker för att förbättra livet för personerna i sin omgivning. Men alltid anonymt. Samtidigt kämpar hon med sin egen isolering. Då Amelie träffar den unge mannen Nino uppstår frågan om hon har modet att åstadkomma för sig själv vad hon gjort för andra?

I rollerna ser vi Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz och Jamel Debbouze.

Finns på Google Play och SF Anytime.

Två älskande i Paris. La Vie d'une Autre. Another woman's life.

4. TVÅ ÄLSKANDE I PARIS

Fransk film från 2012 i regi av Sylvie Testud. Marie blir förälskad i en man hon träffar på stranden. Dom är lyckliga tillsammans men en dag vaknar hon oförklarligt upp 15 år framåt i tiden. Hon är gift med samme man men deras äktenskap har havererat och de är på väg att skilja sig. Hon känner inte igen sig själv och den person hon har blivit. Hon har nu fyra dagar på sig att få honom att bli kär i henne på nytt och därmed rädda deras äktenskap.

I rollerna se vi Juliette Binoche, Mathieu Kassovitz, Aure Atika, François Berléand och Danièle Lebrun.

Finns på SF Anytime.

En oväntad vänkap. The Intouchables.

5. EN OVÄNTAD VÄNSKAP

Fransk dramafilm från 2011 i regi av Olivier Nakache och Éric Toledano. Driss, en ung, f.d. kriminell kille från förorten, anställs som personlig assistent till den oförskämt rike aristokraten Phillip som blivit förlamad efter en olycka. Driss är först tveksam till jobbet och Phillips vänner har starka invändningar. Men Driss energi och livsglädje smittar av sig, och Phillip lär Driss en hel del om vett och etikett. En oväntad och stark vänskap växer fram mellan två individer som på ytan inte verkar ha någonting gemensamt.

I rollerna ser vi François Cluzet och Omar Sy. spelar huvudrollerna.

Finns på SF Anytime och Viaplay.

Paris. Film.

6. PARIS

Fransk dramafilm från 2008 i regi av Cédric Klapisch. Vi får följa en handfull människor som bor i Paris. En framgångsrik dansare, Pierre, är nu dödssjuk och väntar på ett nytt hjärta. Hans syster, en ensamstående mamma och socialarbetare, har ett stort bultande hjärta hon vill dela med någon. Hon har spetsat in sig på nyskilde Jean. Samtidigt faller Pierre för en ung studentska men har en rival i den äldre professorn Roland…

I rollerna ser vi Juliette Binoche, Romain Duris, Fabrice Luchini och Mélanie Laurent.

Finns på SF Anytime.

Le Divorce. Skilsmässa på franska.

7. LE DIVORCE (SKILSMÄSSA PÅ FRANSKA)

Fransk-amerikansk romantisk film från 2003 i regi av James Ivory. Baserad på romanen med samma namn av Diane Johnson. Isabel Walker kommer till Paris för att hälsa på sin skrivande styvsyster Roxy som är med barn. Samtidigt lämnar Roxys man, Charles-Henri henne utan förklaring. Systrarna försöker dölja situationen för de hans familj. Men Charles-Henri är våldsamt förälskad i ryskan Magda och vill påbörja skilsmässan. Denna situation leder till en mängd komplikationer. Det underlättas inte heller av en strid om en mycket värdefull tavla av De La Tour som båda familjerna anser sig ha äganderätten till. Och samtidigt förälskar sig Isabel i en gift fransk diplomat som till råkar vara farbror till Roxys blivande ex-man.

I rollerna ser vi Kate Hudson, Naomi Watts och Glenn Close.

Finns på Google Play.

8. MIDNIGHT IN PARIS

Amerikansk romantisk komedi från 2011 i regi av Woody Allen. Filmen handlar om amerikanska författaren Gil och hans fästmö Inez från som har åkt tillsammans med Inez föräldrar till Paris. Men Gil och Inez har olika intressen vilket leder till problem. Gil vill skriva en betydelsefull roman och drömmer om 1920-talets Paris och vid nattliga promenader blir han upphämtad av en bil som för honom till den tiden och till författare som Ernest Hemingway och F. Scott Fitzgerald. Men var det verkligen bättre förr?

I rollerna ser vi Owen Wilson, Rachel McAdams, Michael Sheen och Carla Bruni.

Finns på SF Anytime.


Två dagar i Paris. Two days in Paris.

9. 2 DAGAR I PARIS

Fransk-tysk dramakomedi från 2007 i regi av Julie Delpy. Franska Marion och amerikanska Justin lever i New York. Efter en resa till Venedig som inte riktigt blev som de tänkt sig bestämmer de sig för att mellanlanda två dagar i Paris och då bo hos Marions föräldrar. Deras förhållande ställs på prov när Justin tvingas umgås med Marions konstnärliga, icke-engelsktalande föräldrar och diverse av Marions flirtiga ex-pojkvänner.

I rollerna Julie Delpy, Adam Goldberg och Daniel Brühl.

Finns på SF Anytime.

Mr Morgans sista kärlek. Mr Morgans last love.

10. MR MORGANS SISTA KÄRLEK

Tysk -Belgisk film från 2013 i regi av Sandra Nettelbeck. Efter att den pensionerade filosofiprofessorn Matthew Morgans fru har gått bort lever han ensam i Paris. Livet är ganska händelsefattigt och han kan inte ett ord franska. Men hans liv tar en ny vändning när han av en slump träffar den unga fransyskan Pauline på en buss. Hon är mycket yngre, undervisar i dans, är hans raka motsats i det mesta och hon kan lyckligtvis engelska. En vänskap växer så sakteliga men komplikationer uppstår då Matthews vuxna barn kommer på besök.

I rollerna ser vi Gillian Anderson, Michael Caine och Clémence Poésy.

Finns på Google Play och Viaplay.

My Old Lady.

11. MY OLD LADY

Fransk dramakomedi från 2014 i regi av Israel Horovitz. New York-bon Mathias ärver en värdefull lägenhet i Paris av en far han inte haft någon kontakt med. När han kommer dit finner han att en äldre dam, Mathilde, och hennes dotter bor i våningen, och kommer att göra så tills Mathilde dör. Då Mathias själv inte har någonstans att bo låter Mathilde honom bo i lägenheten. Det visar sig att hans far och Mathilde länge burit på en hemlighet.

I rollerna Maggie Smith, Kevin Kline och Kristin Scott Thomas.

Finns på Google Play, Viaplay och SF Anytime.

Vägg i vägg. Blind Date. Un peu beaucoup aveuglément.

12. VÄGG I VÄGG (BLINDDATE)

Franskt romantiskt drama från 2015 i regi av Clovis Cornillac. Han är en uppfinnare som bara kan koncentrera sig i total tystnad. Hon är en skicklig pianist som inte kan leva utan sin musik. När de blir grannar, åtskilda endast av en tunn vägg, bäddar det för konflikter.

I rollerna ser vi Mélanie Bernier, Clovis Cornillac, Lilou Fogli och Philippe Duquesne.

Finns på Netflix.

Frihet - den blå filmen. Blue.

13. FRIHET – DEN BLÅ FILMEN

Fransk film från 1993. Den första i Krzysztof Kieslowskis trilogi Trikoloren. Julie har förlorat sin familj i en bilolycka. Själv skadas hon svårt, tappar sin lust att leva och försöker ta sitt liv med misslyckas. Hon flyr sedan sin herrgård på landet för ett nytt liv i Paris där hon hyr en lägenhet och isolerar sig helt, i ett försök att bli fri alla band och minnen. Maken som var kompositör var mitt uppe i skapandet av ett musikstycke och en journalist misstänker att det var Julie som skapade makens verk, något hon förnekar. Makens assistent Oliver har älskat Julie sedan länge men efter en natt med honom bestämmer hon sig för att hon inte vill ha något förhållande. Hon vill inte heller befatta sig med makens oavslutade verk. Vid ett tillfälle får hon se en filminspelning där hennes man visas i sällskap med en kvinna. Efterforskningar leder till obehagliga upptäckter. Varifrån ska hon hämta kraft att leva? Är det verkligen frihet hon vill ha?

I rollerna ser vi Juliette Binoche, Benoit Régent och Florence Pernel.

Finns på Google Play.

Nathalie. La Delicatésse.

14. NATHALIE (LA DÉLICATESSE)

Fransk romantisk komedi från 2011 i regi av David Foenkinos och Stéphane Foenkinos. Nathalie hade en lysande karriär, var lyckligt gift och såg ljust på framtiden. Men när hennes man dog i en bilolycka förändrades allt i ett ögonblick. Tre år senare sörjer hon fortfarande och är inte säker på någonting. Nathalie satsar all energi på sitt arbete. Så en dag kysser hon helt oväntat sin svenska kollega Markus. En kyss som inte betyder något för Nathalie men som ändå blir början på något helt nytt.

I rollerna ser vi Audrey Tatou, Francois Damiens och Bruno Todeschini.

Finns på SF Anytime.