FILMER SOM UTSPELAR SIG I ITALIEN

Sugen på att resa till Italien? Dröm dig bort och låt dig inspireras av vackra miljöer, tragik och romantik i de filmer vi listar nedan. Nyfiken på Verona? Se då Letters to Juliet. Längtar du till Apulien? Se då En italiensk familj på gränsen till sammanbrott eller Matklubben. Toskanska vyer finner du i filmerna Toscana, Made In Italy, Möte i Toscana och Under Toscanas sol. Njut av Venedig i Duvans Vingslag. Och Rom (Lazio), Amalfikusten (Kampanien), …. ja även där finns flera filmer att välja på.

1. LETTERS TO JULIET

Amerikanskt romantiskt drama från 2010. Den unga amerikanskan Sophie drömmer om att bli författare. När hon reser till Verona med sin arbetsnarkoman till fästman träffar hon en grupp kvinnor som kallar sig ”Julias sekreterare”. Kvinnorna svarar på brev som människor lämnar till Julia. Sophie finner ett brev daterat år 1957 och när Sophie besvarar det inspirerar hon dess avsändare, brittiska Claire, att resa till Italien för att leta efter sin förlorade kärlek, Lorenzo.

I rollerna ser vi Amanda Seyfried, Gael Garcia Bernal och Vanessa Redgrave.

Finns på Viaplay, Google Play, SF Anytime och Apple TV.

2. BRÖLLOP I ITALIEN

Danskt romantiskt drama från 2012 (även kallad All you need is love & Den skaldede frisør) . En film om passion och lycka, om svartsjuka och ensamhet och om vikten av att våga göra stora val även om man tror att det är för sent. Danska paret Astrid och Patrick ska gifta sig i Italien. Bland bröllopsgästerna finns Astrid mamma Ida, en cancersjuk frisör som tappat allt hår och nyss fått veta att hennes man varit otrogen. Bland gästerna finns även Patricks brittiska pappa, änklingen och affärsmannen Philip, som inte kommit över sin frus död. Kanske kan dom hjälpa varandra?

I huvudrollerna ser vi Trine Dyrholm och Pierce Brosnan.

Finns på SF Anytime, Viaplay, Google Play och Apple TV.

3. TOSCANA

Dansk romantisk film från 2022. Den danska Michelinkocken Theo får brevledes veta att hans pappa dött och lämnat honom ett slott i Italien. Theo reser till Toscana för att sälja sin pappas företag. Väl på plats träffar han Sophia, en kvinna från trakten som får honom att se på livet och kärleken med nya ögon. En berättelse om kärlek, mat och gemenskap.

I rollerna ser vi Anders Matthesen, Cristiana Dell’Anna och Andrea Bosca.

Finns på Netflix.

4. MADE IN ITALY

Amerikanskt drama från 2020. När Jack är liten dör hans mamma i en bilolycka. Hon lämnar ett hus I Italien till sin efterlevande man och son men de slutar åka dit. Nu är Jack vuxen och kontakten med pappa Robert, en bohemisk konstnär, är inte så bra. En dag bestämmer sig Jack för att huset ska säljas då han behöver pengar för att köpa det konstgalleri där han jobbar. Jack och Robert beger sig till Toscana tillsammans.

Väl på plats är huset i så dåligt skick att det måste renoveras för att kunna säljas. Kanske ger upprustningen av huset också en chans till en upprustning av relationen?

I huvudrollerna ser vi Liam Neeson och Micheal Richardson.

Finns på Google Play, Viaplay, Apple TV och SF Anytime.

5. ALL RAODS LEAD TO ROME

Amerikansk romantisk komedi från 2015. Maggie är en ensamstående mamma och collegelärare från New York, som i ett försök att återknyta kontakten med sin tonårsdotter reser till en by i Italien som hon besökte som ung. Medan gamla känslor väcks till liv på nytt vill Maggies dotter inget hellre än att återvända hem.

Svenska regissören Ella Lemhagens internationella debut.

I huvudrollerna ser vi Sarah Jessica Parker, Paz Vega och Raoul Bova.

För tillfället ej tillgänglig.

6. A GOOD WOMAN

Romantiskt drama från 2004. Den förföriska Mrs. Erlynne flyr från problem och obetalda räkningar i New York och drar sin kos till Italien. Hon följer efter överklassparet, Meg och Robert Windemere och rykten startas kors och tvärs. Men stämmer verkligen det som folk säger? Baserad på en pjäs av Oscar Wilde.

I rollerna ser vi Scarlett Johansson, Helen Hunt och Tom Wilkinson.

För tillfället ej tillgänglig.

7. TEA WITH MUSSOLINI

Brittisk-italiensk film från 1999. År 1935 har en grupp äldre brittiska kvinnor, som italienarna kallar Scorpioni, valt att bosätta sig i Italien, närmare bestämt Florens, för att förena sina brittiska värderingar med sin kärlek till italiensk konst och kultur. Livet för Scorpioni förändras dock markant när andra världskriget bryter ut, närmare bestämt när Italien förklarar krig mot Storbritannien och Frankrike. Trots att alla Scorpioni tas i något slags förvar av italienarna inkvarteras de till slut på ett bekvämt hotell.

I rollerna ser vi Cher, Judi Dench, Maggie Smith och Lily Tomlin.

Finns på Viaplay, Google Play, Netflix och Apple TV.

8. DUVANS VINGSLAG

Romantiskt drama från 1998. När den unga överklasskvinnan Kate förälskar sig i journalisten Meron tvingas hon välja mellan ett liv av privilegium och ett av fattigdom. Kate blir vän med arvtagerskan Milly vars egna tragiska hemlighet erbjuder en oemotståndlig, men farlig lösning på hennes dilemma i denna fängslande berättelse om förbjuden kärlek.

I rollerna ser vi Helena Bonham Carter. Linus Roache och Charlotte Rampling.

Finns på Prime Video som Wings of the Dove.

9. EN FÖRTROLLAD APRIL

Brittisk film från 1991 med originaltiteln Enchanted April. En regnig februaridag får den uttråkade hemmafrun Lotty Wilkins syn på en lockande annons i The Times. ”Mindre medeltida italienskt slott vid Medelhavets strand uthyres under april månad.” Tillsammans med en väninna bestämmer sig Lotty för att fly undan sina trista män. För att ha råd med hyran förvärvas ytterligare två medresenärer; den excentriska änkan Mrs Fisher och Lady Caroline Dester, en omsvärmad ogift skönhet ur stadens societet.

I rollerna ser vi Miranda Richardsson, Polly Walker och Alfred Molina.

För tillfället ej tillgänglig.

10. CINEMA PARADISO

Italienskt drama från 1988. Regissören Salvatore Di Vita får bud från sin hemstad att vännen Alfredo dött. Alfredo var maskinist på biografen Paradiso när Salvatore var barn. När Alfredo blev blind vid en brand övertog Salvatore hans sysslor och en djup vänskap uppstod mellan dem. När Paradiso lades ner lovade Salvatore att aldrig återvända till sin hemstad men beskedet om Alfredo får honom att ändra sig.

I rollerna ser vi Philippe Noiret och Salvatore Cascio.

Finns på Google Play, SF Anytime och Apple TV.

11. IL POSTINO

Italienskt drama från 1994. Mario är en försynt man runt fyrtio som är förälskad i byns vackraste kvinna, servitrisen Beatrice. Men han är alldeles för blyg för att berätta det för henne. När den berömde poeten Pablo Neruda flyttar till den vackra ön anställs Mario som hans personliga postiljon. Kanske kan Neruda hjälpa honom fånga kärleken?

I rollerna ser vi Massimo Troisi och Philippe Noiret.

Finns på SF Anytime, Viaplay och Apple TV.

12. HOUSE OF GUCCI

Amerikanskt drama från 2021. När Patrizia Reggiani gifter in sig i familjen Gucci skapar hennes ambitioner stora konflikter i familjeimperiet. Detta utlöser en skoningslös spiral av svek, dekadens, hämnd och slutligen mord. Vi får följa familjen under tre decennier och få en inblick i vad ett namn kan betyda, vad det är värt och hur långt en familj kan gå för att få kontroll.

I rollerna ser vi Lady Gaga, Jeremy Irons, Jared Leto, Salma Hayek, Al Pacino och Adam Driver.

Finns på SF Anytime. Viaplay, Google Play och Apple TV.

13. UNDER THE TUSCAN SUN

Amerikanskt drama från 2003. Trött och sliten efter en jobbig skilsmässa åker San Francisco-författaren Frances Mayes på semester till Toscana. Under en rundtur i de vackra omgivningarna faller hon för stundens ingivelse och köper ett skamfilat 1700-talshus. Det annorlunda livet på den italienska landsbygden och de vänliga människorna gör att kraften sakta återvänder till Frances. Åter igen får hon uppleva vänskap, skratt – och passionerad kärlek.

I rollerna ser vi Diane Lane, Raoul Bova, Sandra Oh och Vincent Riotta.

Finns på Viaplay, Google Play, Apple TV och Disney+.

14. TULIPANI: LOVE, HONOUR AND A BICYCLE

Holländsk komedi från 2017. När en romantisk holländsk bonde förlorar sin gård vid översvämningen 1953 hoppar han på sin cykel och ger sig av mot Apulien där han planerar att odla tulpaner.

För tillfället ej tillgänglig.

15. CALL ME BY YOUR NAME

Film från 2017. I Italien sommaren 1983 blir en ung amerikansk-italienare förälskad i en amerikansk student som kommer för att studera och bo hos hans familj. Tillsammans upplever de en oförglömlig sommar – full av musik, mat och kärlek – som för evigt kommer att förändra dem.

I rollerna ser vi  Armie Hammer, Timothée Chalamet, Michael Stuhlbarg och Esther Garrel.

Finns på Netflix, Viaplay, Google Play och Apple TV.

16. TO ROME WITH LOVE

Amerikansk film från 2012 av Woody Allen. Vi bjuds fyra små historier. En välkänd amerikansk arkitekt återupplever sin ungdom, en romare från medelklassen blir plötsligt berömd, ett ungt par från landsbygden lockas av kärleken och en amerikansk operadirektör hittar en fantastiskt sjungande begravningsentreprenör.

I rollerna ser vi Jesse Eisenberg, Penelope Cruz, Alec Baldwin, Roberto Benigni och Greta Gerwig.

Finns på Apple TV och Viaplay.

17. ENRICO PIAGGIO

Italienskt drama från 2019. Pontedera, 1945. Familjeföretaget som tillverkar flygplan står på randen till konkurs. Många familjer är beroende av arbetet på fabriken. Enrico Piaggio tänker i nya banor för att rädda företaget och uppfinner något nytt och revolutionerande: Vespan.

Finns på Netflix.

18. MÖTE I TOSCANA

Film från 2010. Konsthandlaren Elle möter en engelsk författare i Toscana. Han är på jakt efter en större mening, hon söker originalitet. Tillsammans öppnar de upp en värld av insikter och snart kan de knappt längre skilja fantasi från verklighet.

I rollerna Juliette Binoche och William Shimmel.

Finns på SF Anytime och Viaplay.

19. THE TALENTED MR RIPLEY

Film från 1999. Ripley är en ung man i 1950-talets New York med ingenting utom en talang för att anamma identiteter. Han skickas till Italien för att hämta hem en bortskämd rikemansson. De blir först vänner, men när sonen tröttnar tar det hela en mörk vändning.

I rollerna ser vi Matt Damon, Jude Law och Gwyneth Paltrow.

Finns på Apple TV, Viaplay, SF Anytime och Amazon Prime.

20. ETT RUM MED UTSIKT

Brittiskt drama från 1985. En ung engelsk kvinna, Lucy Honeychurch, och hennes ogifta förkläde, Charlotte Bartlett, reser till Florens och träffar den okonvensionelle englesmannen Mr. Emerson och dennes romantiske son George.

I rollerna ser vi Helena Bonham Carter, Maggie Smith, Daniel Day-Lewis och Judy Dench.

Finns på SF Anytime.

21. THE LIFE AHEAD

Italiensk film från 2020. Doktor Coen, en gammal läkare med vinddrivna existenser som klienter, vill att madame Rosa, en pensionerad prostituerad som extraknäcker som reservmamma åt kollegers barn, ska ta sig an den föräldralösa pojken Momo. Filmen utspelar sig i Bari.

I rollerna ser vi Sophia Loren, Ibrahima Gueye och Abril Zamora.

Finns på Netflix.

22. MATKLUBBEN

Film från 2020. Marie, Vanja och Berling, tre medelålders kvinnor, har känt varandra sedan skoltiden. Efter en turbulent tid hemma i Danmark bestämmer de sig för att åka på en matlagningskurs i södra Italien.

Finns på Netflix, Viaplay och Disney+.

23. EN ITALIENSK FAMILJ PÅ GRÄNSEN TILL SAMMANBROTT

Italiensk film från 2010. En bitterljuv dramatisk komedi om en familj som äger en pastafabrik i Apulien. Föräldrarna önskar inget hellre än att deras två söner tar över familjeföretaget, gifter sig, skaffar barn och ser till att Cantones efternamn bevarar sin glans i generationer. Men vad familjen vill och vad sönerna vill är helt olika saker.

I rollerna ser vi Riccardo Scamarcio och Alessandro Preziosi.

Finns på SF Anytime.

24. STULEN SKÖNHET

Film från 1997. När 19-åriga Lucys mamma begår självmord reser hon till Toscana i Italien för att försöka ta reda på vem hennes far är. Hon har tre tänkbara kandidater, en italiensk krigskorrespondent, en engelsk pjäsförfattare och en skulptör. De tre männen blir alla attraherade av Lucys oskuldsfullhet och har ingen aning om att någon av dem kan vara hennes far.

I rollerna Liv Tyler och Jeremy Irons.

Finns på SF Anytime.

25. DEN ENGELSKA PATIENTEN

Amerikanskt drama från 1996. En flygare hittas svårt brännskadad efter att ha blivit nedskjuten i Sahara under andra världskriget. Då hans plan var engelskt tas han för engelsman och hamnar så småningom i Italien mot slutet av kriget. Den ”engelske” patienten får sakta tillbaka sina minnen medan han väntar på att dö i ett övergivet kloster. Under tiden vårdas han av den fransk-kanadensiska sjuksköterskan Hana (Juliette Binoche). 

David Caravaggio, en man med mystiskt förflutet som drabbats av patientens handlingar, dyker också upp liksom ett bombteam, lett av den indiske officeren och sikhen Kip.

I rollerna ser vi Ralph Fiennes, Willem Dafoe, Kristin Scott Thomas, Colin Firth och Juliette Binoche.

Finns på SF Anytime, Google Play, Viaplay, Apple TV och Amazon Prime.