Julkalendern på SVT år 2023

Vad handlar årets julkalender Trolltider om och vilka medverkar?

Här är en sammanfattning och en trailer av julkalendern på SVT år 2023, ”Trolltider – legenden om Bergatrollet”.

Handling i julkalendern Trolltider år 2023

Årets julkalender på SVT år 2023 är en nyversion av den klassiska julkalendern ”Trolltider” från 1979. Berättelsen utspelar sig i den magiska trollvärlden Trolltider, där den elaka trollkvinnan Trollmor planerar att väcka det väldiga Bergatrollet till liv.

Tolvåringarna Saga och Love, en människa och ett troll, slår sig samman för att hindra Trollmor från att lyckas. Tillsammans ger de sig ut på ett magiskt äventyr där hela världens framtid står på spel.

Några avsnittsbeskrivningar från Trolltider 2023 (Varning för spoiler, men bara nästan)

Fredagen den 1 december visas avsnitt 1 av årets julkalender. På SVTPlay kan man se avsnittet redan kl. 02.00 på natten!

Avsnitt 1

Saga och Love bor i den lilla byn Trollträsk. Saga är en människa och Love är ett troll. En dag hittar de en magisk sten som enligt legenden kan stoppa Trollmor från att väcka Bergatrollet.

Avsnitt 2

Saga och Love bestämmer sig för att ge sig ut på en resa för att hitta den magiska stenen. De får hjälp av vätten Totte, som är en god vän till trollen.

Avsnitt 3

På sin resa träffar Saga och Love en grupp troll som inte tror på legenden om Bergatrollet. Trollen hjälper Saga och Love att fortsätta sin resa.

Avsnitt 4

Saga och Love kommer till en skog som är hemsökt av spöken. Spökena är rädda för Bergatrollet och de hjälper Saga och Love att fortsätta sin resa.

Avsnitt 5

Saga och Love kommer till en bergskedja som är omgiven av en magisk dimma. Dimma hindrar dem från att se vart de ska gå.

Avsnitt 6

Saga och Love träffar en grupp bergtroll som hjälper dem att ta sig över bergskedjan. Bergtrollen berättar att Bergatrollet vaktas av en drake.

Avsnitt 7

Saga och Love möter draken som vaktar Bergatrollet. Draken är en vän till trollen och hon hjälper Saga och Love att komma in i Bergatrollets grotta.

Avsnitt 8

Saga och Love hittar den magiska stenen i Bergatrollets grotta. Men innan de hinner ta den så vaknar Bergatrollet.

Avsnitt 9

Bergatrollet är en enorm varelse som är farlig för både människor och troll. Saga och Love måste hitta ett sätt att stoppa Bergatrollet.

Avsnitt 10

Saga och Love lyckas stoppa Bergatrollet. De sätter tillbaka den magiska stenen och Trollmors planer går om intet.

Skådespelare i Trolltider 2023

  • Malte Gårdinger som Love
  • Ossian Skarsgård som Bergatrollet
  • Nour El-Refai som Trollmor
  • Helmon Solomon som Trollkvinnan Totte
  • Matilda Gross som Saga
  • Kjell Bergqvist som Vätten

Musik

Musiken till julkalendern är skriven av Peter Nordahl. Nordahl har tidigare skrivit musik till flera andra julkalendrar, bland annat ”Mysteriet på Greveholm” och ”Storm på Lugna gatan”.

Övrigt om årets julkalender Trolltider

Julkalendern ”Trolltider – legenden om Bergatrollet” är producerad av SVT och Filmlance International. Den regisseras av Christian Hallgren och är skriven av Johan Bogaeus och Malin Lagerlöf.