Bästa biografiska filmerna om omtalade personer. Allt ifrån musiker, konstnärer, forskare och äventyrare…

Marion Cotillard i huvudrollen som Edith Piaf i den franska filmen La vie en rose.

1. LA VIE EN ROSE

La vie en rose – berättelsen om Edith Piaf är en fransk biografisk film från 2007 i regi av Olivier Dahan. Filmen handlar om den franska sångerskan Édith Piafs liv. Uppväxt tillsammans med sin mormor i en bordell upptäcktes hon vid 19 års ålder då hon sjöng på gatan. Piaf rönte sedan stor framgång men levde också ett liv kantat av tragedi. Den franska titeln, La Môme, syftar på hennes franska smeknamn La Môme Piaf (Sparvungen). I huvudrollen ser vi Marion Cotillard.

Finns på Amazon Prime Video.

Anthony Hopkins i huvudrollen i biografi-filmen Min älskade Picasso.

2. MIN ÄLSKADE PICASSO

Surviving Picasso är en film från 1996 i regi av James Ivory. En kväll på sin favoritkrog Le Catalan i Paris, lär den världskände konstnären Picasso känna Françoise, en närmare 40 år yngre blivande målarinna. Dom lever tillsammans mellan 1944 och 1954 och får två barn ihop. Vi får här lära känna Picasso genom Francois ögon. I huvudrollerna ser vi Anthony Hopkins och Natascha McElhone.

Finns på Google Play.

Audrey Tautou i huvudrollen som Coco Chanel i den franska filmen Coco - livet före Chanel.

3. COCO – LIVET FÖRE CHANEL

Coco before Chanel är en fransk biografisk film från 2009 i regi av Anne Fontaine. Den är baserad på Edmonde Charles-Rouxs roman Chanel and Her World. Filmen handlar om Cocos liv innan hon blev en berömd designer. Gabrielle växer upp på barnhem tillsammans med sin syster och de båda börjar sedan arbeta på en bar. Så småningom blir Gabrielle kär i Boy Chapel, en engelsman som tror på hennes hattar som skiljer sig från de gängse. Han hjälper henne att starta en affär. Audrey Tautou spelar huvudrollen som Gabrielle Chanel.

Finns på Google Play.

Lambert Wilson som Jacques Cousteau i en biografisk film - The Odyssey.

4. THE ODYSSEY

Jacques – Havets utforskare är en fransk-belgisk film från 2016 i regi av  Jérôme Salle. Året är 1948. Jacques-Yves Cousteau bor med sin fru och två söner i ett vackert hus vid Medelhavet men drömmer om andra äventyr. Han har uppfunnit ett sätt att andas under vatten och därmed upptäckt en ny värld. En värld han nu vill utforska. Till vilket pris som helst. I rollerna ser vi Lambert Wilson, Audrey Tautou och Pierre Niney.

Finns på HBO Nordic.

Edda Magnason i rollen som Monica Zetterlund.

5. MONICA Z

Svensk film från 2013 i regi av Per Fly. Filmen skildrar Monica Zetterlunds liv. Hon blev under 1960-talet en av Sveriges mest älskade sångerskor. Här skildras fritt de omtumlande år då hon som ung ensamstående mamma gjorde resan från telefonväxeln i Hagfors till ett utsvävande liv i Stockholm. I rollerna ser vi Edda Magnason, Sverrir Gudnason och Kjell Bergqvist.

Finns på Viaplay och SF Anytime.

Joaquin Phoenix och Reese Whiterspoon som Johnny Cash och June Carter i filmen Walk the Line.

6 .WALK THE LINE

Film från 2005 i regi av James Mangold. Musikern Johnny Cash träffar sångerskan June Carter under en turné. Eftersom Johnny redan är gift och har missbruksproblem lämnar June till slut turnén. När de flera år senare åker på turné tillsammans blossar känslorna mellan dem upp. Men Johnny är fortfarande gift och slåss med sitt drogmissbruk. I rollerna ser vi Joaquin Phoenix, Reese Witherspoon och Ginnifer Goodwin.

Finns på Viaplay och Google Play.

Meryl Streep och Robert Redford i filmen Mitt Afrika, om Karen Blixens liv.

7. MITT AFRIKA

Amerikanskt romantisk drama från 1985 i regi av Sydney Pollack. Filmen är baserad på Karen Blixens självbiografiska bok Den afrikanska farmen. Karen växer upp på en gård i Danmark. Hon gifter sig med Bror och flyttar med honom till Kenya år 1914. Där driver hon en kaffeplantage. Karen och hennes kvinnotjusande man lever ganska skilda liv och hon blir så småningom kär i en engelsk äventyrare vid namn Denys Finch Hatton. I rollerna ser vi Meryl Streep och Robert Redford.

Out of Africa finns på Google Play.

Flotten Kon-Tiki som tog Thor Heyerdahl och hans besättning över Stilla havet 1947.

8. KON-TIKI

Film från 2012 i regi av Espen Sandberg och Joachim Rønning. Vi får följa den unge norrmannen Thor Heyerdahls resa över Stilla havet 1947 på en träflotte. Tillsammans med de fem andra i besättningen försökte han bekräfta sin omstridda teori om att Polynesien blivit befolkat från Sydamerika i motsats till de etablerade teorierna om att så skett från Asien. Något som fascinerade en krigstrött värld. Flotten som döptes till Kon-Tiki tog dom nästan 8000 km. I rollerna ser vi Pål Sverre Hagen, Anders Baasmo Christiansen och Gustaf Skarsgård. 

Finns på SF Anytime.

Felicity Jones och Eddie Redmayne som paret Jane och Stephen Hawking i biografiska filmen The Theory of Everything.

9. THE THEORY OF EVERYTHING

Film från 2014 i regi av James Marsh. Filmen utgår från biografin Travelling to Infinity: My Life with Stephen av Jane Hawking. Vid tjugoett års ålder får Cambridgestudenten Stephen Hawking beskedet att han endast har två år kvar att leva på grund av en sjukdom som angriper de motoriska funktionerna. Men Stephen vägrar acceptera sitt öde och kämpar, tillsammans med sin fru Jane, vidare för att slutföra sin doktorsavhandling. Femtio år senare är Stephen Hawking fortfarande en vetenskapens frontfigur som bidrar till förståelsen av världen omkring oss. I huvudrollerna ser vi Eddie Redmayne och Felicity Jones.

Finns på SF Anytime och Viaplay.

Alba August i rollen som Astrid Lindgren i filmen Unga Astrid.

10. UNGA ASTRID

Dansk-svensk dramafilm från 2018  i regi av Pernille Fischer Christensen. Den biografiska filmen skildrar en av vår tids största författares ungdom. Astrid Lindgren växer upp i en värld full av tidens förväntningar och religiösa påbud men bestämmer sig för att bryta mot samhällets normer och följa sitt hjärta. I huvudrollen ser vi Alba August. 

Finns på SF Anytime, Google Play och Viaplay.

Taron Egerton som Elton John i filmen Rocketman.

11. ROCKETMAN

Rocketman är en brittisk-amerikansk film från 2019 regisserad av Dexter Fletcher. Filmen handlar om Sir Elton Johns liv. Vi får följa den blyga småstadskillen Reginald från de tidiga genombrottsåren på 70-talet genom den stora omvandlingen till en av världens största artister. Taron Egerton spelar Elton John och Jamie Bell spelar Johns låtskrivarpartner och vän Bernie Taupin.

Finns på SF Anytime, Google Play och Viaplay.

Salma Hayek i rollen som Frida Kahlo i filmen Frida.

12. FRIDA

Amerikansk långfilm från 2002 i regi av Julie Taymor. Filmen handlar om den mexikanska konstnären Frida Kahlo och hennes liv som konstnär, älskarinna, hustru och kommunist. Kahlo börjar redan som ung med måleri och hon träffar den berömde konstnären Diego Rivera som hon inleder ett minst sagt stormigt förhållande med. Filmen skildrar parets roll i det mexikanska samhället och Fridas kamp med en ständigt plågad kropp. I rollerna som Frida Kahlo och Diego Rivera ser vi Salma Hayek och Alfred Molina.

Finns på Amazon Prime Video.

Rami Malek som Freddie Mercury i filmen Bohemian Rhapsody om rockbandet Queen.

13. BOHEMIAN RHAPSODY

Bohemian Rhapsody är en biografisk musikfilm från 2018, i regi av Bryan Singer. Filmen följer rockbandet Queen med fokus på sångaren Freddie Mercurys liv. Vi får se deras explosionsartade uppgång, höra deras mest ikoniska låtar, se hur de nästan splittras för att så småningom återförenas vid ett triumfartat Live Aid-framträdande på Wembley Stadium 1985. I rollen som Freddie Mercury ser vi Rami Malek.

Finns på Viaplay, Google Play och SF Anytime.

Hilary Swank i rollen som Amelia Earhart, den första kvinna som flög över Atlanten.

14. AMELIA

Romantisk äventyrsfilm från 2009 i regi av Mira Nair. Denna biografifilm berättar om Amelia Earhart, den första kvinna som flög över Atlanten (1932). Amelia var en frispråkig, modig och äventyrlig feminist som inspirerade många människor. Sommaren 1937 startade hon sitt största äventyr; hon skulle ensam flyga ett varv runt jorden. Hilary Swank spelar Amelia och Richard Gere hennes man och affärspartner George Putnam. Vi får även se Ewan McGregor i rollen som hennes älskare Gene Vidal.

Finns på Google Play.

För den som vill se mer finns även en film från 1994 med Diane Keaton i rollen som Amelia och en från 1976 med Susan Clark i huvudrollen.

Laurence Fishburne och Angela Bassett i rollerna som Ike och Tina Turner i filmen Tina - What's love got to do with it.

15. TINA – WHAT’S LOVE GOT TO DO WITH IT 

Amerikansk biografisk film från 1993 i regi av Brian Gibson. Filmen är baserad på Tina Turners självbiografiska bok Jag – Tina och handlar om Tina Turners liv från svår barndom till en lysande karriär som sångerska men även om hennes våldsamma äktenskap med Ike Turner. I rollen som Tina ser vi Angela Bassett. I rollen som Ike Turner ser vi Laurence Fishburne.

Finns På Google Play.

Ben Kingsley i rollen som Gandhi i filmen med samma namn.

16. GANDHI

Gandhi är en indisk-brittisk biografisk film från 1982 i regi av Richard Attenborough. Filmen handlar om Mohandas Gandhi, en jurist som satte sig emot det brittiska styret i Indien och blev till en en symbol för icke våld och förståelse. Genom att kämpa för ett fridfullt samhälle utan våld frigjorde han en hel nation. Vi får följa Gandhis från hans tid i Sydafrika år 1893, till dess att han mördas den 30 januari 1948. En film om aktivism, politik, religion och frihet. I titelrollen ses Sir Ben Kingsley. 

Finns på SF Anytime och Netflix.

Gwyneth Paltrow och Daniel Craig i rollerna som poeterna Sylvia Plath och Ted Hughes i filmen Sylvia.

17. SYLVIA

Sylvia är en brittisk långfilm från 2003 i regi av Christine Jeffs. Filmen handlar om poeten och författaren Sylvia Plaths liv, med och utan hennes otrogne make poeten Ted Hughes. Man får följa deras passionerade kärleksliv och se hur Sylvias liv utformas med och sedermera utan sin make som är borta i perioder. I rollen som Sylvia Plath ser vi Gwyneth Paltrow. Hennes make Ted Hughes spelas av Daniel Craig.

Finns på SF Anytime.

Robert Downey Junior i rollen som Chaplin i filmen med samma namn.
Robert Downet

18. CHAPLIN

Brittisk-amerikansk-fransk-italiensk dramafilm från 1992 i regi av Richard Attenborough. Filmen är en biografi över skådespelaren och regissören Charlie Chaplin. Vi får följa hans liv från den fattiga barndomen i England, se hans vänner, många fruar och skandalomsusade affärer. I huvudrollen ser vi Robert Downey Junior.

Finns på Amazon Prime Video.

Rosamund Pike i rollen som Marie Curie i filmen Radioactive.

19. RADIOACTIVE

Marie Curie: Pionjär. Geni. Rebell är en brittisk film från 2019 i regi av Marjane Satrapi. Baserad på Lauren Redniss roman Radioactive: Marie & Pierre Curie, A Tale of Love and Fallout. Filmen kretsar kring forskaren och Nobelvinnaren Maria Sklodowska-Curies liv. Vi får följa hennes och maken Pierre Curies vetenskapliga och romantiska passion under 20 -talet. I huvudrollen ser vi Rosamund Pike. I rollen som Pierre Curie ser vi Sam Riley.

Filmen hade premiär på Toronto International Film Festival den 14 september 2019 och var planerad att ha Sverigepremiär den 17 april 2020 hos SF. Senaste information är att filmen kommer att visas någon gång i sommar. Exakt datum är inte satt.

Gael Garcia Bernal i rollen som Pablo Neruda i filmen Neruda.

20. NERUDA 

Biografiskt drama från 2016 i regi av Pablo Larraín. I en blandning av historia och fiktion visar filmen det brutala förtrycket av kommunister i Chile 1948. Den chilenske senatorn och poeten Pabo Neruda tvingas, tillsammans med sin fru, fly efter att ha kritiserat regeringen. Polisen Óscar Peluchonneau har föresatt sig att spåra och ta fast honom. De ser ingen annan utväg än att till häst fly över Anderna. I rollen som Neruda ser vi Gael Garcia Bernal.

Finns på Google Play, Youtube och iTunes.

För den som gillar Neruda kan även finnas intresse att se filmen Il Postino från 1994.

Queen Latifah i rollen som Bessie Smith i filmen Bessie från 2015.

21. BESSIE

HBO TV-biografi-film från 2015 i regi av Dee Rees. Den handlar om den amerikanska bluessångerskan Bessie Smith. Som barn blir Bessie föräldralös och har en olycklig uppväxt. Vi får följa henne från de tidiga dagarnas svårigheter, genom hennes stormiga förhållanden, till att hon blir ”The Empress of the Blues”. I rollen som Bessie ser vi Queen Latifah.

Finns på HBO.

Willem Dafoe i rollen som Vincent Van Gogh i filmen At Eternity's Gate.

22. AT ETERNITY’S GATE

Vincent van Gogh – Vid evighetens port. Film från 2018 i regi av Julian Schnabel. Vi får följa konstnären Vincent Van Goghs liv under hans sista tid i liv, den tid då han levde i franska Arles och Auvers-sur-Oise. Han led då av sviktande psykisk hälsa och hamnade på mentalsjukhus men det var även en febrilt verksam tid i hans liv. I huvudrollen ser vi Willem Dafoe.  

Finns på Google Play, SF Anytime, Viaplay och Youtube.

Judi Dench och Ali Fazal i rollerna som Queen Victoria och Abdu Karim i filmen Victoria & Abdul.

23. VICTORIA & ABDUL

Brittisk film från 2017 i regi av Stephen Frears. Filmen skildrar vänskapen mellan drottning Victoria och hennes unge betjänt Abdul Karim. En relation som av hennes familj ansågs högst kontroversiell och skandalös. Så skandalös att när hon dog 1901 gjordes allt för att radera varje spår av honom i den kungliga historian. I rollen som Victoria ser vi Judi Dench. Abdul Karim spelas av Ali Fazal.

Finns på Google Play och Youtube.

Tuhei Adams och Vincent Cassel i rollerna som Tehura och Paul Gauguin i filmen Gauguin.

24. GAUGUIN

Gauguin – Voyage de Tahiti är en fransk film från 2017 i regi av Edouard Deluc. Året är 1891. Den franske konstnären Paul Gauguin är redan känd i Paris men trött på den så kallade civiliserade världen och dess politiska, moraliska och konstnärliga konventioner. Han lämnar fru och barn och ger sig ut på en resa till Tahiti. Där inleder han en affär med en ung kvinna, Tehura, som blir hans musa och inspiration till det som skulle komma att bli hans mest ikoniska verk. I huvudrollen ser vi Vincent Cassel. Tehura spelas a Tuhei Adams.

Finns på SF Anytime och Viaplay.

Felicity Jones i rollen som Amelia Wren i filmen The Aeronauts.

25. THE AERONAUTS

The Aeronauts är en biografisk äventyrsfilm från 2019 i regi av Tom Harper. Baserad på boken Falling Upwards: How We Took to the Air av Richard Holmes. Våghalsiga och akrobatiska luftballongpiloten Amelia Wren och banbrytande meterologen James Glaisher hamnar i en kamp för sitt liv när de försöker göra nya vetenskapliga upptäckter om vädret genom att stiga rekordhögt i en luftballong år 1862. I rollen som Amelia Wren ser vi Felicity Jones och Eddie Redmayne spelar James Glaisher. Filmen är inspirerad av sanna händelser. James Glaisher gjorde de facto denna farliga resa år 1862. Skillnaden är att i verkligheten hade han med sig en aeronaut vid namn Henry Coxwell. I filmen är Coxwell ersatt av den fiktionella personen Amelia Wren.

Finns på Amazon Prime Video.

Meg Ryan och Val Kilmer i rollerna som Pamela Courson och Jim Morrison i filmen The Doors.

26. THE DOORS

Amerikansk biografisk film från 1991 i regi av Oliver Stone. Fyra unga killar går på samma skola. De träffas och lär känna varandra, och bestämmer sig för att bilda ett band. De kallar sig för The Doors, och snart får de sitt stora genombrott med låten ”Light my fire”. Inom kort blir sex, droger och rock ’n’ roll vardagsmat för bandet, i synnerhet för sångaren Jim Morrison. Vi får följa honom från vanlig college-student, till avgudad rockstjärna och genom hans sista dagar i Paris, vid 27 års ålder. I rollen som Jim Morrison ser vi Val Kilmer. Meg Ryan spelar hans flickvän Pamela Courson.

Finns på SF Anytime och Viaplay.

Johnny Flynn i rollen som David Bowie i filmen Stardust.

27. STARDUST

Som vi har väntat på att denna brittisk-kanadensiska film ska få premiär. Nu är det fastställt att den kommer att visas på filmfestivalen Raindance i Storbrittanien den 28 oktober 2020. Det är också sagt att den ska få premiär i USA 25 november 202o. Förhoppningsvis dröjer det inte alltför länge innan vi kan se den även i Sverige. Filmen Stardust skildrar hur en ung David Bowie besökte USA 1971 och utvecklade sitt ikoniska alter ego Ziggy Stardust. I rollen som David Bowie ser vi Johnny Flynn. Flynn har även skrivit musik till filmen i Bowies anda då stjärnans son, Duncan Jones, nekat användandet av Bowies verk i filmen. I filmen kommer han även att tolka låtar som David Bowie gjorde covers på under sin tidiga karriär, som Jacques Brels ”My death” och Yardbirds ”I wish you would”.