De bästa filmerna genom tiderna

Vika är de bästa filmerna någonsin? En lista över de 20 filmer som fått flest röster på IMDB

Vilka är egentligen de allra bästa filmerna genom tiderna? Ofta så hänvisar man till en lista hos IMDB där man kan se vilka de bästa filmerna någonsin är, baserat på miljontals röster från filmtittare världen över. Så gör även vi på teveserier.se när vi listar de 20 allra bästa filmerna genom tiderna.

1. Nyckeln till frihet (1994) – bästa filmen någonsin

Den bästa filmen genom tiderna - Nyckeln till frihet

Två fängslade män bygger upp en relation under ett antal år, finner tröst hos varandra och får till sist upprättelse genom handlingar av gemensam anständighet.

I huvudrollerna: Tim Robbins och Morgan Freeman.

Genomsnittligt betyg på IMDB: 9,2 – vilket alltså betyder att Nyckeln till frihet är den bästa filmen genom tiderna enligt IMDB:s besökare.

2. Gudfadern (1972)

Gudfadern - an av de bästa filmerna genom tiderna

Filmen Gudfadern räknas ofta som en av de bästa filmerna genom tiderna och så även bland IMDBs besökare. I filmen får vi följa när en organiserad brottsdynastis åldrande patriark överför kontrollen över sitt hemliga imperium till sin motvilliga son.

I huvudrollerna: Marlon Brando och Al Pacino.

Genomsnittligt betyg på IMDB: 9,1.

3. Gudfadern del 2 (1974)

Gudfadern del 2

Vito Corleones tidiga liv och karriär på 1920-talet i New York City porträtteras, medan hans son, Michael, utvidgar och skärper greppet om familjebrottssyndikatet.

I huvudrollerna: Al Pacino, Robert De Niro

Genomsnittligt betyg på IMDB: 9,0

4. The Dark Night (2008)

The Dark Knight från 2008

När hotet som kallas ”Jokern” förorsakar kaos och kaos på Gothams folk, måste Batman acceptera att gå igenom ett av de största psykologiska och fysiska testerna någonsin för hans förmåga att bekämpa orättvisa.

I huvudrollerna: Christian Bale, Heath Ledger

Genomsnittligt betyg på IMDB: 9,0

5. 12 edsvurna män

12 edsvurna män - filmen från 1957

I filmen 12 edsvurna män, som räknas som den femte bästa någonsin, får vi följa en jury bestående av tolv män med olika bakgrunder och åsikter som kallas in för att döma en misstänkt 18-årig man för ett mord. Från början verkar fallet solklart, men en av jurymedlemmarna är inte så säker.

I huvudrollerna: Henry Fonda, Lee J. Cobb, Martin Balsam

Genomsnittligt betyg på IMDB: 8,9

6. Schindler’s List (1993)

Filmen Schindlers list från 1993

I det tyskockuperade Polen under andra världskriget blir industrimannen Oskar Schindler gradvis bekymrad för sin judiska arbetskraft efter att ha bevittnat deras förföljelse av nazisterna.

I huvudrollerna: Liam Neeson, Ralph Fiennes

Genomsnittligt betyg på IMDB: 8,9

7. Sagan om konungens återkomst

Sagan om konungens återkomst - den bästa i Sagan om ringen-trilogin

Gandalf och Aragorn leder människans värld mot Saurons armé, för att dra blicken från Frodo och Sam när de närmar sig Domedagsberget med ringen. Sagan om konungens återkomst är den film som fått högst betyg på IMDB av de tre Sagan om ringen-filmerna. Alla tre filmerna finns dock med i denna lista över de bästa filmerna någonsin.

I huvudrollerna: Elijah Wood, Viggo Mortensen

Genomsnittligt betyg på IMDB: 8,9

8. Pulp Fiction (1994)

Pulp Fiction

Quentin Tarantinos klassiker anses som en av de bästa filmerna som någonsin visats på bio. En film som många kan se om och om igen. Pulp Fiction handlar om livet för två yrkesmördare, en boxare, en gangster och hans fru, och ett par andra banditer som flätas samman i fyra berättelser om våld och galenskap.

I huvudrollerna: John Travolta, Uma Thurman, Samuel L. Jackson.

Genomsnittligt betyg på IMDB: 8,8

9. Den gode, den onde, den fule (1966)

En prisjägarjakt på en brottsling förenar två män i en orolig allians mot en tredje i ett lopp för att hitta en förmögenhet i guld begravd på en avlägsen kyrkogård.

I huvudrollerna: Clint Eastwood, Eli Wallach

Genomsnittligt betyg på IMDB: 8,8

10. Sagan om ringen: Härskarringen (2001)

Den tionde filmen på listan över de bästa filmerna genom tiderna är den magiska Sagan om ringen. En ödmjuk Hobbit från Shire och åtta följeslagare ger sig ut på en resa för att förstöra den mäktiga ringen och rädda Midgård från den elake trollkarlen Sauron.

I huvudrollerna: Elijah Wood, Viggo Mortensen

Genomsnittligt betyg på IMDB: 8,8

11. Fight Club (1999)

Filmen Fight Club

En sömnlös kontorsarbetare och en annorlunda nyfunnen vän bildar en underjordisk slagsmålsklubb som utvecklas till något mycket, mycket mer.

I huvudrollerna: Brad Pitt, Edward Norton

Genomsnittligt betyg på IMDB: 8,8

12. Forrest Gump (1994)

Forrest Gump - filmen

Filmen Forrest Gump är en riktigt skön och tidlös klassiker med Tom Hanks. Presidentskapet för Kennedy och Johnson, Vietnamkriget, Watergate-skandalen och andra historiska händelser utvecklas ur perspektivet hos en Alabama-man med en IQ på 75, vars enda önskan är att återförenas med sin barndoms älskling.

I huvudrollerna: Tom Hanks, Robin Wright

Genomsnittligt betyg på IMDB: 8,8

13. Inception (2010)

Inception

Filmen Inception, som har en självklar plats på topp 20-listan över världens bästa filmer, handar om en tjuv som stjäl företagshemligheter genom användning av drömdelningsteknologi och sedan får den omvända uppgiften att plantera en idé.

I huvudrollerna: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt

Genomsnittligt betyg på IMDB: 8,7

14. Sagan om de två tornen (2002)

Sagan om de två tornen

Sagan om de två tornen är den andra filmen i trilogin Sagan om ringen. Medan Frodo och Sam kämpar sig närmare Mordor med hjälp av den oberäknelige Gollum, står det splittrade kamratskapet emot Saurons nya allierade Saruman och hans horder av Isengårdssoldater.

I huvudrollerna: Elijah Wood, Viggo Mortensen

Genomsnittligt betyg på IMDB: 8,7

15. Rymdimperiet slår tillbaka (1980)

Rymdimperiet slår tillbaka - Star Wars 1980

Efter att rebellerna brutalt överväldigats av imperiet på isplaneten Hoth, börjar Luke Skywalker Jedi-träning med Yoda, medan hans vänner förföljs av Darth Vader och en prisjägare som heter Boba Fett över hela galaxen.

I huvudrollerna: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher

Genomsnittligt betyg på IMDB: 8,7

16. Matrix (1999)

Filmen Matrix

När en vacker främling leder hackern Neo till en förbjuden undre värld, upptäcker han den chockerande sanningen – livet som han känner till är ett utstuderat bedrägeri skapat av en ond cyberintelligens.

I huvudrollerna: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss

Genomsnittligt betyg på IMDB: 8,6

17. Maffiabröder (1990)

Maffiabröder - filmen från 1990

Maffiabröder är historien om Henry Hill och hans liv i maffian, och berättar om hans förhållande med sin fru Karen Hill och hans maffiabröder Jimmy Conway och Tommy DeVito i det italiensk-amerikanska brottssyndikatet.

I huvudrollerna: Robert De Niro, Ray Liotta, Joe Pesci

Genomsnittligt betyg på IMDB: 8,6

18. Gökboet (1975)

Gökboet med Jack Nicholson

En brottsling vädjar till domstolen om vansinne och läggs in på en psykisk institution istället för att hamna i fängelse. På psyket gör han uppror mot den förtryckande sjuksköterskan och samlar de rädda patienterna. Filmen Gökboet är helt klart en av de mest omtalade och omtyckta filmerna i hela filmhistorien.

I huvudrollerna: Jack Nicholson, Louise Fletcher, Michael Berryman

Genomsnittligt betyg på IMDB: 8,6

19. De sju samurajerna (1954)

De sju samurajerna från 1954 - en av världens bästa filmer

I filmen De sju samurajerna får vi se en fattig by som attackeras av banditer och som rekryterar sju arbetslösa samurajer för att hjälpa dem att försvara sig.

I huvudrollerna: Toshirô Mifune, Takashi Shimura, Keiko Tsushima

Genomsnittligt betyg på IMDB: 8,6

20. Seven (1995)

Filmen Seven från 1995

Två detektiver – en rookie och en veteran, jagar en seriemördare som använder de sju dödssynderna som sina motiv i filmen Seven som hamnar på plats 20 på listan över de bästa filmerna någonsin enligt folk som röstat på imdb.com.

I huvudrollerna: Brad Pitt, Morgan Freeman, Kevin Spacey

Genomsnittligt betyg på IMDB: 8,6