Halloweenfilmer för barn – en lista

Oavsett om du firar Alla helgons dag, Halloween eller Dia de Muertos kan det vara en mysig tid att gosa ihop sig med familjen och se en bra film.

Att fira våra döda runt skiftet oktober/november var något som förekom i många äldre (hedniska) kulturer. En tradition som kyrkan sedan försökte ta över. Dagens firande är därför ofta en blandning av förkristet och kristet firande. Och idag även en blandning av flera olika kulturers firande. I Sverige har firandet länge varit en ganska stillsam högtid där vi tänder ljus och minns våra döda. Alla helgons dag firas på lördagen som infaller mellan 31 oktober och 6 november. Den amerikanska Halloweentraditionen har keltiska rötter med ursprung på Irland, där man tände eldar och klädde ut sig för att skrämma bort onda andar. I USA idag fokuserar man på skräck med monster och vampyrer. Man knackar dörr och gör ljuslyktor av pumpor. Halloween firas alltid 31 oktober. I Mexico tror man att de döda kommer tillbaka för en dag. Man sätter ut blommor och mat för att locka hem dom. Det är mycket glädje, dans och färgrika utklädnader. Dia de Muertos firas 2 november.

Vi har här försökt få med filmer som speglar både Halloween och De dödas dag. Då detta är en lista över Halloweenfilmer för barn, väljer vi bort allt alltför läskigt och försöker ge er lite gott och blandat som förslag oavsett preferens på firandet.

LISTA PÅ SNÄLLA HALLOWEENFILMER FÖR BARN

Filmen The Book of Life - Manolos magiska resa. En bra halloweenfilm för barn.

THE BOOK OF LIFE – MANOLOS MAGISKA RESA (2014)

Manolo är en mexikansk ung man som slits mellan sin familjs förväntningar och sina egna drömmar. Innan han väljer vilken väg han ska ta så tvingas han möta sina största farhågor under ett otroligt äventyr som utspelar sig i tre fantastiska och magiska världar, genomsyrade av färgstark mexikansk kultur. Det blir en episk resa där han förenas med sin sanna kärlek och försvarar sin by. Här får vi uppleva Dia de los Muertos och behöver du inspiration till att fira med mexikansk stil är denna film perfekt med sina calaca skeleton masks, mariachi outfits och Dia de los Muertes megaofrenda. Man ska vara medveten om att döden är ett tema. Att det förekommer skelett, spöken och gravar. Budskap: Var dig själv. Följ dina drömmar. Stå upp för det du tror på. Vi kan minnas och fira våra döda och lära oss från deras misstag och framgångar utan att bli slavar under vårt arv. Du kan älska din familj utan att följa i dess fotspår.

Finns på SF Anytime, Google Play och Viaplay. 1h 35 min. Från 7 år på bio.

Filmen E.T - The Extra Terrestrial.

E.T. THE EXTRA TERRESTRIAL (1982)

I denna Spielberg-klassiker får vi följa vänskapen mellan den vilsekomna utomjordingen E.T. och den tioåriga pojken Elliott som hjälper honom att komma hem. Detta äventyr utspelar sig under hösten, med Halloween-scener och snälla läskigheter i form av utomjordingar. Budskap: Att vi ska acceptera de som är olika oss själva. Att bästa sättet att bemöta rädsla är genom kärlek.

Finns på SF Anytime och Netflix. 1 h 54 min. Från 7 år på bio.

Filmen Coco.

COCO (2017)

Den unge Miguel drömmer om att bli lika bra på gitarr som Mexikos mest berömda musiker Ernesto de la Cruz. Men Miguels familj har helt förbjudit musik i generation efter generation. Miguel trotsar förbudet, och upptäcker ett gammalt släktmysterium vilket leder till att hans familj återförenas. Här får vi uppleva firandet av Dia de los Muertos. Budskap: Det är aldrig för sent att förlåta. Familjen är viktig. Ta chansen när du får den. Fånga dagen, fånga din stund på jorden.

Finns på Viaplay och SF Anytime. 1 h 45 min. Från 7 år på bio.

MINIMONSTREN RÄDDAR HALLOWEEN

Minimonstren undrar om alla glömt bort Halloween. De använder sina krafter för att få grannarna i stämning. Men det är inte alla som tycker att Halloween är den bästa högtiden. Minimonstren får visa en vän som är rädd att det inte är så läskigt som han tror.

Finns på Netflix. Ett serieavsnitt på 24 min. Barntillåten.

Vidas första Halloween. Ett avsnitt med Minimonstren.

VIDAS FÖRSTA HALLOWEEN

Här får Vida lära sig vad Halloween innebär. Man klär ut sig och leker bus eller godis. Man gör pumpalyktor och skapar spökstämning. I Vidas familj firar man lite annorlunda. Det handlar mer om att fira dom man saknar med glädje, mat och blommor. Deras firande kallas Dia de los Muertos. Vida och hennes vänner lär sig av varandra och kommer fram till att det inte behöver vara läskigt med nya traditioner.

Finns på Netflix. Ett serieavsnitt på 24 min. Barntillåten.

Barnfilmen Puhs Heffaklump Halloween

PUHS HEFFAKLUMP HALLOWEEN (2005)

Heffaklumpen ska för första gången fira Halloween med Ru och alla andra vänner i Sjumilaskogen. Ru vill att det ska bli deras bästa Halloween någonsin. Alla längtar efter Halloweengodiset som Kanin har samlat ihop. Men den tankspridde Nalle Puh råkar äta upp allt godis själv. Hur ska de nu kunna fira Halloween? Kanske finns en lösning? Varje Halloween kan man nämligen höra den mystiska Trollonten väsnas i Sjumilaskogen. Han är jätteläskig, men det sägs att den som lyckas fånga honom får en önskning. Och då skulle de kunna önska sig en massa godis och rädda Halloweenfesten. Ru och Heffaklumpen bestämmer sig för att göra ett försök. Filmen är barntillåten men kanske ändå inte lämplig för de allra minsta då en del scener (The Tree of Terror) är ganska läskiga.

Finns på Viaplay. 1 h 4 min. Barntillåten

Nicke Nyfiken firar Halloween.

NICKE NYFIKEN FIRAR HALLOWEEN (2013)

Hösten är här med färgglada löv, pumpor och festivaler. Nicke hör talas om en legendarisk fågelskrämma som stjäl hattar och bestämmer sig för att hitta honom. När George kommer till festivalen inser han att det inte är så lätt att välja den perfekta pumpan eller att vinna pris för bästa kostym. Eller att hitta den mystiska fågelskrämman för den delen.

Finns på SF Anytime. 58 min. Barntillåten

Barnfilmen Monsters Inc.

MONSTERS INC (2001)

Denna film handlar inte om Halloween men bjuder på lagom läskiga monster för de små. Här får vi veta var monstren som gömmer sig i din garderob om natten kommer ifrån. Det är så att staden Monstropolis drivs av barnskrik från människovärlden. På företaget Monsters, Inc. jobbar monster med att nattetid gå in i barns rum och skrämma dom. Den store, godhjärtade Sulley och hans bäste vän, enögde Mike, är bäst på att skrämmas. En dag lyckas en flicka från människovärlden smita med Sulley till monstervärlden. Vad gör han nu? Sulley är lika rädd för henne som hon för honom. Budskap: Att saker inte alltid är så som man tror. Att teamwork ger dreamwork. Att det finns viktigare saker i livet än att skrämmas (eller vilket jobb man nu har). Och att man ska ge andra en chans även om man kanske inte förstår dom till en början.

Finns på SF Anytime, Viaplay och Google Play. 1h 32 min. Barntillåten.

Barnfilmen Tingeling och den förlorade skatten.

TINGELING OCH DEN FÖRLORADE SKATTEN (2009)

Denna film handlar inte om Halloween men den handlar om hösten och om magi. Älvorna förbereder sig för den stora höstfesten där de med hjälp av fullmånen och den magiska månstenen ska framkalla älvstoft – källan till deras magi. Men en olyckshändelse gör att Tingeling sätter hela Älvdalen i fara och hon måste göra en hemlig resa för att ställa allt till rätta. På sin färd får hon oväntad hjälp av sin vän Tristan och den busiga eldflugan Bloss. Tillsammans trotsar de alla faror.

Finns på SF Anytime. 1 h 21 min. Barntillåten.

Filmen Salmas Big Wish.

SALMAS BIG WISH (2019)

Denna film har originaltiteln Dia de Muertos och finns i skrivande stund inte tillgänglig i Sverige. Men håll utkik!

I den lilla mexikanska staden Santa Clara, där de dödas själar återvänder för en dag per år under högtiden Dia de Muertos, bor 16-åriga Salma. Hon är föräldralös och har i hela sitt liv sökt svar på vem hennes föräldrar var, men utan framgång. Utan någon minnessak från dom har hon inget att lägga på altaret under festen för de döda och kan således inte få dem att komma tillbaka för en dag. En dag hittar Salma och hennes fosterbröder en gammal bok med magiska formler och berättelser. Kanske kan boken hjälpa henne? Barnen dras in i ett äventyr med snälla spöken, söta skelett och en mystisk trollkarl som säger sig veta att svaren till Salmas förflutna finns i den undre värld där de döda bor. Försöker han bara lura Salma i en fälla? Eller kommer hon att finna svar?

För tillfället ej tillgänglig i Sverige. 1 h 33 min.

Fler tips på Halloweenfilmer för barn välkomnas!

Med önskan om en mysig Halloween!!